Borrell: Novi paket sankcija uključivat će i Lukašenka

Aleksandar Lukašenko je izostavljen iz sankcija EU-a od prije nekoliko sedmica u nadi da bi se on mogao uključiti u dijalog s opozicijom, ali to se nije desilo (EPA)

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell izjavio je danas da je Vijeća EU-a zatražio da se bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko nađe na proširenom spisku sankcija Unije prema Bjelorusiji.

On je rekao da je Vijeće EU-a na sastanku u Luksemburgu ponovilo da Lukašenko nema demokratski legitimitet, niti da je pokazao želju da se angažuje u razgovorima ili kontaktima koji bi mogli da donesu demokratsko i mirno rješenje Bjelorusiji, prenio je Tanjug.

”Dodavanje novih imena na listu za sankcioniranje je odgovor na razvoj situacije u Bjelorusiji. Opet smo vidjeli nesrazmjeran odgovor [sile] protiv demonstranata, a nema ni naznaka bilo kave želje bjeloruskog rukovodstva da se angažuje u razgovorima”, ocjenjuje Borrell.

Zabrana putovanja i zamrzavanje imovine

Šef diplomatije EU-a dodao je da su otklonjene i sve prepreke unutra EU-a da se sankcije prema Bjelorusiji primjene.

EU je 2. oktobra uvela sankcija protiv 40 pojedinaca iz Bjelorusije zbog prevara na predsjedničkim izborima i nasilja protiv demonstranata, ali na popisu nije bilo Lukašenka.

EU je 2. oktobra uvela sankcija protiv 40 pojedinaca iz Bjelorusije zbog prevara na predsjedničkim izborima i nasilja protiv demonstranata

Lukašenko je tada izostavljen u nadi da bi se on mogao uključiti u dijalog s opozicijom na rješavanju političke krize, navodi Hina. Od toga još uvijek nema ništa, naprotiv iz Bjelorusije stižu vijesti o novom nasilju protiv demonstranata, navode agencije.

Ministri Vijeća EU-a u zaključcima ponavljaju stajalište EU-a da predsjednički izbori u Bjelorusiji održani u avgustu nisu bili ni slobodni ni pošteni i da Lukašenko nema demokratski legitimitet.

Sankcije Vijeće se sastoje od zabrane putovanja i zamrzavanja imovine, protiv osoba odgovornih za prevare na predsjedničkim izborima i nasilno slamanje mirnih protesta. 

Izvor: Agencije