Borrell: Nezavisna Škotska može u EU nakon Brexita

Josep Borrell će ostati, kako je obećao, angažovan i snažno posvećen evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana (EPA)

Šef španske diplomatije Josep Borrell ocijenio je danas da bi se nezavisna Škotska mogla pridružiti Evropskoj uniji nakon Brexita, javlja Beta.

„Zašto da ne, ako Škotska napusti Veliku Britaniju u skladu sa unutrašnjim pravilima… Ako se Westminster bude složio s tim pitanjem, onda nećemo biti veći rojalisti od kralja“, rekao je Borrell u izjavi za portal Politico.

Velika Britanija i Španija u svom sastavu imaju pokrajine, Škotsku, odnosno, Kataloniju, koje su organizovale referendume o nezavisnosti. 

„Više brinem za jedinstvo Velike Britanije nego Španije“, rekao je Borrell, koji je dodao da bi se prije mogla podijeliti Velika Britanija nego Španija.

Madrid je također zabrinut zbog istupanja Velike Britanije iz članstva u EU zbog Gibraltara. Španske vlasti zatražile su da i one daju zeleno svjetlo za sve što bude dogovoreno između Londona i Brisela o Gibraltaru.

Premijer Sanchez zabrinut zbog Gibraltara 

Velika Britanija kontroliše Gibraltar tri stoljeća, te je odbijala ranije zahtjeve Španije za podjelu vlasti nad tom teritorijom, što je dovelo do tenzija u odnosima dvije zemlje.

Gibraltar je od 1913. godine prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva na Pirinejskom poluotoku, koja spaja Atlantski okean i Sredozemno more.

Nešto ranije, španski premijer Pedro Sanchez izjavio je da će glasati protiv nacrta sporazuma o Brexitu ako u njega ne budu unesene promjene kako bi bilo jasno da budućnost Gibraltara ovisi o pregovorima između Madrida i Londona.    

„Ne bude li revidiran članak 184 tog sporazuma na posebnom samitu o Brexitu u nedjelju, glasat ću protiv sporazuma. Gibraltar ne pripada Velikoj Britaniji. Ona ga predstavlja, no on joj ne pripada“, rekao je Sanchez.

Preostalih 27 čelnika Evropske unije trebali bi na samitu u nedjelju prihvatiti sporazum koji su prošle sedmice postigli Brisel i London.

Izvor: Agencije