Borrell najavio razgovore s Iranom o nuklearnom sporazumu

Borrell se nedavno sastao s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom u New Delhiju (EPA)

Potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. dogovorile su da će se u februaru održati novi sastanak s iranskim predstavnicima na kojem će pokušati riješiti spor kako bi se sačuvao taj sporazum, iz kojeg se SAD povukao, rekao je visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“Sljedeći sastanak mješovite komisije bit će održan u februaru”, rekao je Borrell, ne ulazeći u detalje, sedam dana nakon što su evropske sile (Njemačka, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo) odlučile pokrenuti proceduru protiv Teherana zbog kršenja odredbi sporazuma. Preostale dvije potpisnice sporazuma su Kina i Rusija. 

Borrell nije rekao kada će tačno sastanak biti održan niti gdje, a poznato je samo da će biti održan na nivou stručnjaka.

Međutim, prethodni sastanci bili su održani u Beču. Sporazum predviđa i mogućnost održavanja sastanaka u New Yorku i Ženevi.

“Sve potpisnice sporazuma potvrdile su odlučnost da se sporazum sačuva, što je svima u interesu”, naglasio je Borrell.

“Uprkos razlikama u vezi s modalitetom, postoji saglasnost da je potrebno više vremena zbog složenosti pitanja koja su u igri”, dodao je.

‘Nije moguć novi sporazum’

Borrell se sastao s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom u New Delhiju 16. januara. Tom prilikom pozvao ga je da sačuva nuklearni sporazum i ispunjava njegove odredbe.

“Cilj mehanizma za rješavanje sporova nije da se ponovo uvedu sankcije nego da se riješe pitanja povezana s provođenjem dogovora u okviru mješovite komisije”, koja je arbitražno tijelo, rekao je Borrell, istakavši da postojeći sporazum nije moguće zamijeniti novim, što traži američki predsjednik Donald Trump.

Pokretanjem mehanizma za rješavanje sporova počinje 15-dnevno razdoblje za rješavanje spora. Međutim, nije jasno kada to razdoblje tačno počinje jer Iran nije formalno prihvatio početak konsultacija, objašnjavaju zvaničnici.

Kina i Rusija izrazile su dileme u vezi s odlukom evropskih država da počnu s tim procesom.

Trump se povukao iz nuklearnog sporazuma 2018. i Teheranu ponovo uveo sankcije.

Iran je zbog toga posljednjih mjeseci počeo postepeno povećavati obogaćivanje urana, a 6. januara objavio je da više neće poštivati nikakva ograničenja u vezi s tim.

Izvor: Agencije