Borrell: Evropa treba bolje odnose s Turskom i Rusijom

Dobri odnosi s dvjema državama važni su zbog pitanja koji direktno utječu na evropsku sigurnost, od Sirije do Libije, kaže Borrell (EPA)

Evropska unija ima teške odnose s Turskom i Rusijom, ali ih mora popraviti kroz novi pristup, rekao je u četvrtak visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova u Lužnici kraj Zaprešića.

Susret ministara u Lužnici kraj Zaprešića bio je neformalne naravi i stoga na njemu nisu doneseni službeni zaključci, što će se dogoditi u petak na vanrednom formalnom sastanku u Zagrebu, prenosi Hina.

Borrell je istaknuo kako je glavna tema razgovora bio odnos Evropske unije s Turskom i Rusijom.

Sastanak se održao u vrijeme dok su se u Moskvi sastali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Teški odnosi

Dvojica čelnika dogovorili su primirje u Idlibu koje na snagu stupa u ponoć.

“Naši odnosi s Turskom i Rusijom su teški i moramo ih popraviti u puno pogleda”, rekao je evropski visoki predstavnik, dodavši kako je za to potreban novi pristup.

Naglasio je kako su dobri odnosi s dvjema državama važni zbog pitanja koji direktno utječu na evropsku sigurnost, od Sirije do Libije.

Govoreći o migrantskoj krizi na tursko-grčkoj granici potaknutoj krizom u sirijskom Idlibu, Borrell je rekao kako Evropa mora “pomiriti pitanja humanitarnih prava migranata i to što oni ne smiju ilegalno prelaziti granice”, zaključivši kako će u petak “crno na bijelo” biti doneseni konačni zaključci ministara.

Neslužbeno se saznaje kako će se oni većinom baviti grčkim zahtjevima za pomoć Evrope u nošenju s krizom na svojoj granici.

Izvor: Agencije