Oglasi

Borrell: Evropa jedina nudi rješenje za Zapadni Balkan

Šef diplomatije Evropske unije kaže da metodologija procesa proširenja Unije ne može biti dovedena u pitanje.
Borrell je najavio da će se snažno angažirati za Zapadni BalkanEPA

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell izjavio je u srijedu da, i pored otvorenih pitanja i debata o metodologiji, proces proširenja Unije ne može biti doveden u pitanje.

"Moramo održati impuls i nastaviti raditi sa svim zemljama članicama kako bi svi shvatili da ne možemo zatvoriti ni ukinuti evropsku perspektivu zemljama zapadnog Balkana", rekao je on, prenosi Tanjug.

U svojoj prvoj debati sa zastupnicima Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta ocijenio je da politika Unije prema Zapadnom Balkanu mora ostati na "vrhu evropske agende" i da se među zemljama članicama mora naporno raditi na pripremi samita EU – Zapadni Balkan u Zagrebu 2020.

"To će biti ključna tačka za davanje odgovora o proširenju", izjavio je Borrell.

'Rat u bivšoj Jugoslaviji velika tragedija'

Naglasio je da nije bilo moguće izbjeći rat u bivšoj Jugoslaviji i ocijenio da je riječ o "velikoj tragediji".

"Naslijeđe te tragedije stvorilo je podjele, siromaštvo i sukobe na etničkim i nacionalnim osnovama, a Evropa je jedina koja može ponuditi rješenje za ovu situciju", kazao je.

Najavio je da će se lično i u okviru Evropske komisije, čiji je potpredsjednik, snažno angažirati za regiju.

Povodom najave da će prvo posjetiti Beograd i Prištinu Borrell ocjenjuje da, dok ne bude formirana vlast na Kosovu, "nema koristi da ide tamo".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.