Borrell: EU nije međunarodni faktor ako ne riješi problem Kosova

Borrell je rekao i da se EU "ne takmiči sa SAD-om za zlatnu medalju" na Balkanu (EPA)

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je u Briselu da EU ne može da tvrdi da je međunarodni politički faktor ako ne uspije da riješi pitanje Kosova.

Borrell je u govoru na Forumu koji je organizovao Njemački Marshalov fond u Briselu, zahvalio Bijeloj kući na naporima da ponovo dovede predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Kosova Hashima Thacija za pregovarački sto.

Borrell je, međutim, naglasio da je jedini “strukturirani dijalog” dvije strane onaj kojim posreduje Evropska unija, jer se, kako je istakao, problem dešava u evropskom susjedstvu, prenosi Tanjug.

Borrell je rekao i da se EU “ne takmiči sa SAD-om za zlatnu medalju” na Balkanu.

Razgovori između predstavnika Kosova i Srbije bit će održani u Bijeloj kući 27. juna.

Posjeta Lajčaka

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak poručio je večeras u Beogradu kako očekuje da se dijalog nastavi u julu. Nekoliko dana prije posjete Srbiji Lajčak je boravio i na Kosovu gdje je izjavio da su stvoreni uvjeti za nastavak dijaloga.

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. Vlada Srbije iste večeri donijela je odluku o poništenju te deklaracije.

Otad Srbija ulaže mnogo kako bi neke zemlje povukle odluku o priznanju Kosova, dok istovremeno nastoji blokirati i prijem Kosova u međunarodne organizacije.

Kao jedno od potencijalnih rješenja za spor između Srbije i Kosova pominje se i razmjena teritorije na način da Srbiji pripadne dio na sjeveru Kosova gdje živi većinski srpsko stanovništvo.

Iz Evropske unije odbacili su ideju prekrajanja granica, prije svega jer bi to moglo potaknuti slična pitanja i u drugim dijelovima Zapadnog Balkana, poput Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije