Borrell: EU ne zaboravlja građane Zapadnog Balkana

Zapadni Balkna može računati na našu solidarnost ne samo u krizim vremenima, kaže Josep Borell (EPA)

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell ocjenjuje da u vrijeme borbe s “krizom bez presedana”, kakva je pandemija bolesti COVID-19, EU ne zaboravlja na građane Zapadnog Balkana.

U svom blogu piše da EU u borbi protiv krize i njenih posljedica “mora pokazati šta stvarno znači evropska i globalna solidarnost”, prenosi Tanjug.

“Solidarnost ne može biti samo riječ koja ne podrazumijeva i obavezu”, kaže on.

Napominjući da EU u trenucima odgovora na krizu “ne zaboravlja i građane Zapadnog Balkana”, podsjeća da je Unija objavila paket fiskalne pomoći zemljama regije u visini 38 miliona eura hitne pomoći” za nabavku medicinske opreme, njen transport i trenutne potrebe građana.

Srbija dobila najviše

“Osim toga, EU će preusmjeriti 374 miliona eura za socijalni i ekonomski oporavak regije kada se kriza okonča, a kako bi se sačuvala radna mjesta, preduzeća, socijalna davanja i nastavio život ljudi nakon pandemije”, navodi Borrell.

U odnosu na ostale partnere sa Zapadnog Balkana, EU je ka Srbiji usmjerila najviši iznos i trenutne pomoći (15 milona eura) i naknadnog “paketa za oporavak” (78 miliona eura).

Za hitne potrebe borbe protiv korona virusa Albanija je od EU-a dobila četiri miliona eura, Bosna i Hercegovina sedam miliona, Crna Gora tri miliona, Sjeverna Makedonija četiri miliona te Kosovo pet miliona.

Kad je riječ o socio-ekonomskom oporavku, Albanija može računati na sedam miliona eura pomoći EU-a, Bosna i Hercegovina na 74 miliona, Crna Gora na 50 miliona, Sjeverna Makedonija na 62 miliona, a Kosovo na 63 miliona.

Pomoć od milijardu eura

“Zapadni Balkan može računati na solidarnost EU-a, i to ne samo u kriznim vremenima”, naglašava Borrell.

Šef diplomatije EU-a podsjeća da je Unija glavni donator, ulagač i trgovinski partner Zapadnog Balkana, a da je od 2014. do danas pomogla građane regije donacijama u visini milijardu eura.

“Vrijeme je da budemo ozbiljni u solidarnosti i saradnji. Moramo raditi zajedno, pomažući jedni drugima, jer niko ne može sam izaći na kraj s trenutnom situacijom”, zaključio je Borrell.

Izvor: Agencije