Borrell će imenovati specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan

Josep Borrell će ostati, kako je obećao, angažovan i snažno posvećen evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana (EPA)

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell razgovarao je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o imenovanju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine te Zapadni Balkan, ali je i ponovio ličnu posvećenost ulozi posrednika u pregovorima, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Borrell je u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Vučićem rekao kako namjerava da imenuje specijalog predstavnika koji će se baviti i dijalogom Srbije i Kosova, ali i cijelim Zapadnim Balkanom.

Ocijenio je i da to imenovanje pokazuje važnost koju “EU i on lično daju regiji, njenoj stabilizaciji i napretku na putu u EU”.

Razgovarao i sa Thacijem i Kurtijem

“Josep Borrell je podsjetio na činjenicu da će lično ostati angažovan i snažno posvećen evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, kao i ulozi glavnog pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine”, navodi se u saopštenju Evropske službe za vanjske poslove proslijeđenom Tanjugu.

Na pitanje da li je bilo riječi o “konkretnim imenima” za poziciju specijalog predstavnika u Evropskoj službi su rekli kako ne žele da ulaze u detalje.

Dodaje se da je Borell tokom dana obavio i odvojene telefonske razgovore sa kosovskim čelnicima, predsjednikom Hashimom Thacijem i premijerom Albinom Kurtijem.

“Svi telefonski pozivi su nastavak razgovora koje je visoki predstavnik imao u Beogradu i Prištini tokom januara”, zaključuju u Evropskoj službi za vanjske poslove.

Izvor: Agencije