Borjana Krišto predsjedavajuća Parlamentarne skupštine BiH

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izabrao je Borjanu Krišto iz HDZBiH za predsjedavajuću tog doma državnog parlamenta na konstituirajućoj sjednici, koja se održava u četvrtak.

Za njezin je izbor glasalo 26 zastupnika, protiv ih je bilo osam, a suzdržanih sedam.

Za prvog zamjenika predsjedavajuće izabran je zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA), Denis Zvizdić, a za drugog zamjenika Nebojša Radmanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Istječe rok za popunu domova naroda

Ranije su 42 novoizabrana zastupnika potpisala svečane izjave te su im uručeni certifikati kojima se potvrđuje njihov izbor.

Zastupnici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine odbili su preuzeti certifikate, rekavši kako to čine “simbolično”, javila je Al Jazeerina reporterka Arduana Pribinja.

“Učinili su to u znak protesta jer Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine nije donijela odluku o popuni gornjeg doma [naroda] Parlamenta [entiteta] Federacije Bosne i Hercegovine”, javila je Pribinja.

U četvrtak istječe i zakonski rok za popunu gornjih domova federalnog i državnog parlamenta, a Središnje izborno povjerenstvo (Centralna izborna komisija) još nije donijelo odluku koja bi to omogućila.

Borenović: Poruka CIK-u

Certifikate nisu preuzeli ni zastupnici Partije demokratskog progresa (PDP) i Srpske demokratske stranke (SDS).

Novoizabrani zastupnik PDP-a Branislav Borenović smatra kako je to “najjača današnja poruka upućena članovima CIK-a”.

“To pokazuje i kakav je bio odnos te institucije prema cjelokupnom izbornom procesu. Podnijeli smo nekoliko prigovora, žalbi i primjedbi i nismo dobili niti jedan pozitivan odgovor od CIK-a”, istaknuo je Borenović.

Parlamentarne izbore nazvao je najneregularnijima, s najviše nedostataka, manipulacija, prijetnji i ucjena, sve što izborni proces čini nekorektnim.

Magazinović najavljuje krivične prijave

Istovremeno, novoizabrani zastupnik SDPBiH Saša Magazinović najavio je da ta stranka priprema kaznene prijave protiv članova Središnjeg izbornog povjerenstva zbog “brutalne krađe na izborima”.

“Nepravilnosti rada CIK-a posebno se ogledaju u zabrani za ponovno brojanje listića. I sastav državnog parlamenta, kao i Predsjedništva Bosne i Hercegovine bili bi bitno drugačiji da su dopustili ponovno brojanje”, smatra.

“Krivične prijave pripremamo i protiv članova Sekretarijata CIK-a u zavisnosti kako se budu ponašali u smislu dodjele mandata u Domu naroda federalnog parlamenta, jer ono što najavljuju da će uraditi zaslužuje krivične prijave”, istaknuo je Magazinović.

Izvor: Al Jazeera i agencije