Borjan: U sportu je najteže ponavljati uspjehe

Iako je primio 20 golova u šest utakmica, Milan Borjan je bio najbolji čuvar mreže grupne faze Lige prvaka po statističkim pokazateljima (EPA)

Samo nekoliko minuta dijelilo je fudbalere Crvene zvezde od plasmana u nastavak takmičenja u Evropskoj ligi, no primljeni gol iz penala u gostima kod Olympiacosa koštao je prvaka Starog kontinenta iz 1991. ispadanja u grupnoj fazi Lige prvaka.

„Crveno-beli“ su drugi put u nizu izborili prolaz među 32 najbolja evropska tima. Ujedno su ispisali historiju pošto su jedini klub kojem je to uspjelo odigravši kvalifikacije od prvog kola i eliminisavši četiri rivala: litvansku Suduvu, finski Helsinki, danski Kopenhagen i švajcarski Young Boys.

Junak Zvezdinog prolaska u elitu bio je odlični golman Milan Borjan, koji je odbranio tri jedanaesterca i realizovao jedan protiv Kopenhagena u gostujućem revanšu trećeg kola kvalifikacija Lige prvaka, okončanom sa 7:6 nakon 22 izvedena penala.

Iako je Crvena zvezda odigrala slabije grupnu fazu i primila čak 20 pogodaka u šest mečeva protiv Olympiacosa (3:1, 0:1), Tottenhama (0:5, 0:4) i Bayerna (0:3, 0:6), kanadski reprezentativac Borjan bio je najbolji golman ove faze takmičenja. Odbranio je 35 od 55 udaraca prema golu, sa 64 posto uspješnosti, koliko je ostvario i čuvar mreže Galatasaraya Fernando Muslera.

Za fenomenalne intervencije u sezoni 2017/18, prema anketi statističkog portala WhoScored, Borjan je uvršten u idealni tim Evropske lige, kada je beogradski sastav izborio proljetni evropski nastup poslije 25 godina čekanja.

Vođa na terenu

Po odlasku bivšeg reprezentativca Njemačke Marka Marina ove zime, pouzdani golman izabran je za kapitena tima sa stadiona Rajko Mitić. To je bila logična odluka jer se Borjan nametnuo kao istinski vođa Zvezde na terenu. Proglašen je i njenim najboljim fudbalerom u prošloj godini.

U redove „crveno-belih“, golman koji je početkom 2015. imao ponudu tadašnjeg osvajača Kupa BiH Sarajeva, stigao je u ljeto 2017. iz bugarskog Ludogoretsa, u kojem je branio dvije godine. Prethodno je nastupao za Rad, Sivassspor, Vaslui i Koronu. Za reprezentaciju Kanade odigrao je 49 utakmica.

Poslije osvojene dvije uzastopne titule prvaka Bugarske sa Ludogoretsom, isti uspjeh ponovio je u dresu Crvene zvezde, osvojivši naslove u Srbiji, 2018. i 2019.  Izabran je u najbolji tim Superlige Srbije u sezoni 2018/19.

Sa Borjanom na golu, Crvena zvezda je na dobrom putu da treći put zaredom osvoji titulu u Srbiji, jer ima 11 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Partizan nakon 20. kola. Plasirala se i u četvrtfinale Kupa Srbije, gdje će izabranici novog Zvezdinog trenera Dejana Stankovića imati ogroman motiv da osvoje duplu krunu, prvu poslije 2007. godine.

Borjan je sretan u Zvezdi, sa kojom mu ugovor važi do ljeta 2023. i ne razmišlja o promjeni sredine. Koncentrisan je na što bolje igre u proljetnom dijelu sezone. Ističe da vodeći tim Supelige Srbije ulazi u nastavak prvenstva, kao da nema značajnu prednost u odnosu na konkurente.

  • Šta je bilo presudno da Crvena zvezda ostvari veliku prednost nad ostalim ekipama na kraju jeseni?

– Pre svega, presudan je bio kvalitet Crvene zvezde. Imamo veliki fond odličnih igrača, trenera Vladana Milojevića, koji je radio izuzetno dobro u protekle dve i po godine. Dominantni smo u Srbiji, bez obzira na to što smo imali veoma napornu jesen u Ligi šampiona. Odigrali smo ukupno 36 utakmica u sva tri takmičenja i ostvarili postavljene ciljeve.

  • Da li će Partizan biti vaš jedini rival u borbi za treću uzastopnu titulu prvaka države?

– Partizan jeste prvi pratilac i naš večiti rival. Međutim, jako dobar nivo fudbala pokazuju dosad i timovi Vojvodine, Čukaričkog, Radničkog iz Niša, Voždovca… Nijedan protivnik nije slab i zbog toga nećemo nikoga potceniti. U svaku utakmicu ulazimo sa 100 odsto angažmana, igramo na pobedu i to je jedan od razloga naših dobih rezultata.

  • Koliko je Zvezda blizu odbrane naslova prvaka Srbije?

– Deli nas još 17 utakmica. U prolećni deo prvenstva, kako je naglasio i trener Dejan Stanković, ulazimo kao da nemamo 11 bodova prednosti. Cilj je da do kraja lige osvojimo najviše bodova i odbranimo titulu. To je jedino ispravno razmišljanje.

  • Kako komentarišete dva poraza Crvene zvezde zaredom od Partizana u finalu Kupa prošle sezone 0:1 kod kuće i prvenstvu Srbije 0:2 u gostima?

– Porazi su sastavni deo fudbala. Iz njih učimo i nadamo se da ćemo se revanširati najvećem rivalu u drugom delu sezone.

  • Šta mislite o kvalitetu fudbala u Superligi Srbije?

– Već sam rekao da je kvalitet fudbala Superlige bolji nego što mnogi žele da ga predstave. Klubovi su popravili infrastrukturu, tereni su puno bolji za igru, a rezultati u Evropi su dokaz da naša liga napreduje. Zvezda je igrala treću uzastopnu godinu grupnu fazu evropskih takmičenja, čime je potvrdila uspešan rezultatski kontinuitet.

  • Jeste li zadovoljni drugim nastupom Zvezde u grupnoj fazi Lige prvaka?

– Najteže u sportu je ponavljati uspehe. Crvena zvezda je prvi klub koji je dva puta uzastopno igrala grupnu fazu, prošavši četiri kola kvalifikacija. Bila je među 32 najbolja tima u Evropi. To je samo po sebi veliko dostignuće, a nama je sportska sreća okrenula leđa na poslednjoj utakmici u Atini. Svojim igrama zaslužili smo da prođemo dalje, no u fudbalu se često dese nepredviđene stvari.

  • Žalite li što ‘crveno-beli’ nisu izborili evropsko proljeće?

– Žal uvek postoji, pogotovo zato što nam je malo nedostajalo da prođemo dalje. Svaki igrač je dao 100 odsto vlastitih mogućnosti. Uzdignute glave smo napustili teren u meču protiv grčkog Olympiakosa, jer smo dali maksimum u tom momentu. Ipak, to nije bilo dovoljno da izbegnemo poraz.

  • Kakav je bio vaš osjećaj kao junaka eliminacije Kopenhagena sa tri odbranjena penala i datim golom u izvođenju jedanaesteraca?

– Bio je to neverovatan osećaj koji se rečima ne može opisati. Takav meč igrate možda jednom u karijeri. Bilo je fenomenalno i rado pogledam tu penal-seriju. Uvek ću pamtiti veliko slavlje koje nam je doneo prolazak u dalje takmičenje.

  • Ostajete li u Zvezdi, jer ste imali ponude iz Amerike, Saudijske Arabije i Emirata, koje ste dobili zahvaljujući odličnim odbranama?

– Meni je trenutno u Crvenoj zvezdi sjajno. Srećan sam i uživam u krugu porodice u Beogradu. Sin Filip ide u vrtić. Budim se nasmejan i dobro raspoložen, što je najvažnije. Imam 32 godine i nisam hteo da se privikavam na novu sredinu i život.

Izvor: Al Jazeera