Borisu Johnsonu prijeti građansko hapšenje ako ode u Škotsku

Parlament, Velika Britanija, Boris Johnson
Premijer je naveo da mu je odmor platio poduzetnik David Ross (EPA)

Jedan od čelnika škotskog sindikata upozorio je Borisa Johnsona da bi mogao doživjeti „građansko hapšenje“ zbog njegove odluke da suspenduje parlament, što je najviši škotski sud proglasio nezakonitim.

Premijerova strategija za Brexit je doživjela neuspjeh kada su trojica viših sudija na sudu u Edinburgu donijeli odluku da je njegov čin suspenzije parlamenta usred krize oko izlaska Velike Britanije iz Evropske unije nezakonit i samim tim nevažeći, prenosi Fena.

Laburista Sir Keir Starmer rekao je da je presuda „od ogromne važnosti“ i obećao je da će pokušati vratiti parlamentarce na svoja mjesta kako bi premijer pred njima odgovarao.

Govoreći nakon toga, Len McCluskey, generalni sekretar sindikat Unije, rekao je:

‘Bolje mu je da ostane u nekom bunkeru’ 

“Odluka škotskog suda je zaista neuobičajena. Moj savjet premijeru je da ne dolazi u Škotsku jer bi mogao doživjeti građansko hapšenje. Bolje mu je da ostane u nekom bunkeru negdje u Etonu ili Westminsteru“, kazao je McCluskey.

Drugi sindikalci su pozvali premijera da vrati parlament kako bi s njima mogao riješiti nesuglasice.

Sir Keir obećao je „vratiti Borisa Johnsona u parlament“, kako bi ga držali odgovornim za ono što je uradio.

Delegatima je rekao:

„Svima je bilo jasno da je suspendiranje parlamenta u ovako ključnom trenutku ne samo pogrešno, nego bi trebali stalno zasjedati i razgovarati te pokušati riješiti probleme na najbolji mogući način.“

Izvor: Agencije