Borisov: A šta ćemo kad izbjeglice iz Turske krenu prema EU

Najispravnije bi bilo da se pritisak izbjeglica zadrži izvan granica EU, smatra Borisoc (AFP)

Bugarski premijer Bojko Borisov upitao je što će se dogoditi kada milijuni izbjeglica, koje se nalaze u Turskoj, krenu prema Europi, prenosi Anadolija.

“U Turskoj se nalazi gotovo tri milijuna izbjeglica. Dok se čak ni u Njemačkoj ne mogu usuglasiti o pitanju ilegalnih imigracija, nitko se ne pita što će se dogoditi kada milijuni njih krenu prema Europi”, rekao je Borisov u obraćanju na The University of National and World Economy u Sofiji, gdje je govorio na temu odnosa Europske unije i Turske.

Podsjetio je kako je Turska najveći susjed Europi, tvrdeći kako je sporazum o migrantima i izbjeglica između EU i Turske vrlo koristan za Europu.

Najsnažnija vojska u Evropi

“Turska je ogromna država koja ima najveću vojsku u Europi, dobro naoružanu i obučenu vojsku koja sudjeluje u stvarnim oružanim akcijama”, kazao je Borisov.

“Turska ima najsnažniju vojsku u Europi. Turska bi morala biti strateški partner za NATO, ali i za samu Europu. Ne radi se ovdje samo o članstvu zemlje u EU. Moramo sačuvati proces dijaloga i pregovora s Turskom”, istaknuo je Borisov.

Po njegovim riječima “najispravnije bi bilo da se pritisak izbjeglica zadrži izvan granica Europske unije”.

Izvor: Agencije