Borisov se ne želi sastati s Ivanovim

Planirani susret Ivanova s Borisovim je dio službenog programa njegove posjete Sofiji (Reuters)

Bugarski premijer Bojko Borisov odbio je susret s makedonskim predsjednikom Ðorgeom Ivanovim, koji je bio planiran za petak, zbog odnosa šefa makedonske države prema dogovorenom sporazumu o novom imenu te bivše jugoslavenske republike.

Planirani susret Ivanova s Borisovim je dio službenog programa njegovog posjeta.

Navodi se da je Borisov navodno naložio i ministrici vanjskih poslova Bugarske, Ekaterini Zaharievoj da također ne prihvati susret s Ivanovim.

Bugarski mediji podsjećaju da je posjet zamjenice premijera i šefice diplomacije Zaharieve Skoplju planiran za 15. i 16. lipnja.

Ivanov je doputovao u posjet Bugarskoj, gdje se susreo s bugarskim kolegom Rumenom Radevim.

“Bugarska je veoma zabrinuta za eskalaciju u Makedoniji u vezi ugovora za novo ime države”, rekao je Radev nakon susreta s Ivanovim.

Pozvao je svog makedonskog kolegu da “ne bude samo sudionik, već i vođa u dijalogu između institucija u Makedoniji”.

 

Na pitanje hoće li doći do susreta Borisova i Zaharieve s Ivanovim, iz bugarskog Ministarstva vanjskih poslova je rečeno: “Naš stav je principijelan i jasan, baš kao i cijele međunarodne zajednice: integracija u Europsku uniju i NATO je ključna za budući razvoj naše susjedne države i to ne treba dovoditi u pitanje”.

Tim sporazumomokončan je četvrt stoljeća dug spor Grčke i Makedonije, te bi se omogućilo službenom Skoplju ubrzanje euroatlantskih integracija.

Izvor: Agencije