Boris Vujčić novi guverner HNB-a

Sabor je odluku donio na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja (Pixsell)

Boris Vujčić je novi guverner Hrvatske narodne banke (HNB), odlučio je u petak Hrvatski sabor, koji je istovremeno odlučio i o prestanku mandata dosadašnjeg guvernera Željka Rohatinskog.

Sabor je odluku donio na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja, a po njoj Vujčiću, dugogodišnjem viceguverneru HNB-a, mandat počinje 8. jula, dan nakon što mandat istekne njegovom prethodniku Rohatinskom.

Za tu odluku glasalo je 89 zastupnika, a devet zastupnika iz HDSSB-a i Hrvatskih laburista bili su suzdržani.

Glasanju je prethodila rasprava u kojoj su svoju suzdržanost prema imenovanju Vujčića HDSSB-ovci i Laburisti obrazložili svojim nezadovoljstvom što im nije omogućen razgovor s Vujčićem kao kandidatom te načinom na koji je guverneru Rohatinskom saiopćeno da neće dobiti novi mandat.

Dinko Burić je naglasio kako u HDSSB-u nemaju ništa protiv imenovanja Vujčića, koji se, rekao je, i nameće kao logičan nasljednik Rohatinskog, ali da im je sporno poštuje li se uopće procedura imenovanja po kojoj guvernera HNB-a imenuje Sabor.

Telefonski poziv

“Poštuje li se zakon po kojemu guvernera bira Sabor voljom zastupnika, ili voljom predsjednika Vlade i SDP-a Zorana Milanovića. Formalno će odluka biti donesena ovdje, ali stvarno je guverner prije mjesec dana izabran na Iblerovu trgu, a što je najgore, jednim telefonskim pozivom”, poručio je Burić.

Zbog važnosti uloge HNB-a i funkcije guvernera, naglasio je, nužno je da kandidat za tu funkciju izađe pred Sabor i hrvatsku javnost te objasni, primjerice, hoće li i dalje beskompromisno braniti tečaj kune ili dopustiti devalvaciju.

Zanima ga i hoće li novi guverner braniti autonomiju HNB-a u odnosu na Vladu, “ili će od desne ruke guvernera postati desna ruka premijera”.

I Dragutin Lesar je u ime Hrvatskih laburista vladajućima zamjerio što su zastupnici ostali bez mogućnosti upoznati se sa stavom kandidata za novog guvernera o tome u kojem smjeru kani voditi monetarnu politiku.

‘Katastrofalna kadrovska politika’

I Sabor i hrvatska javnost, naglasio je, htjeli bi znati stav guvernera o monetarnoj uniji u Evropskoj uniji (EU) te o tajmingu ulaska Hrvatske u eurozonu, kao i o nadzoru banaka te valutnoj klauzuli, koja je, rekao je, po sudu stručnjaka i razlog teškog stanja u Hrvatskoj.

“Praksu HDZ-a kojom ste osam godina bili nezadovljni danas ste preuzeli toliko ljubomorno da o njoj ne smijemo ni raspravljati”, ustvrdio je Lesar, također prozivajući vladajuće da odluka o imenovanju Vujčića i smjeni Rohatinskog nije donesena u Saboru, već u Vladi.

Vlast Kukuriku koalicije prozvao je za katastrofalnu kadrovsku politiku, upitavši vladajuće kako to da se ni na trenutak ne boje da takvom praksom ne dovode zemlju u opasnost da HDZ ponovno dođe na vlast.

Sabor je zaključio ovosedmično zasjedanje, a sjednicu nastavlja u ponedjeljak, 9. jula, raspravom o konačnom tekstu izmjena saborskog Poslovnika.

Izvor: Agencije