Boris Vujčić novi guverner HNB-a

Funkciju guvernera HNB-a preuzima dosadašnji zamjenik guvernera Željka Rohatinskog (Pixsell)

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović rekao je u utorak da će novi guverner Hrvatske narodne banke (HNB) biti Boris Vujčić, dosadašnji zamjenik guvernera Željka Rohatinskog.

Milanović je rekao da se ne radi o nikakvoj smjeni Rohatinskog već o “donošenju strateške odluke tko će sljedećih šest godina voditi HNB, kao jednu ustavnu instituciju, vrlo važnu i neovisnu u svom radu i zakonom reguliranu”.

“Njegov posao je odgovoran i on ga je, po nama, dobro radio. Međutim, nakon 12 godina, to je dugo razdoblje, i nakon razgovora i konzultacija s ljudima u Vladi, koji su iz tog područja, zaključili smo da nam je najčistije rješenje da odaberemo novog guvernera, njegova zamjenika Borisa Vujčića, osobu s vrhunskom biografijom”, istakao je Milanović.

Naglasio je kako je to važna odluka, kao što je bila važna i prije 12 godina kada je Željko Rohatinski postao guverner HNB-a za vrijeme SDP-ove vlade.

Josipović čestitao Rohatinskom

Komentirajući odlazak guvernera Rohatinskog, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je kako je Rohatinski uživao veliki ugled, ali da je Vlada očito procijenila kako nam treba promjena u monetarnoj politici.

“Riječ je o legitimnoj odluci Vlade, a ja bih ovom prigodom čestitao guverneru Rohatinskom na predanom radu” rekao je Josipović u Vukovaru.

Na pitanje novinara je li u redu da se čovjeku koji je 12 godina bio na čelu HNB-a odluka o neproduženju mandata saopći telefonom, Josipović je kazao kako nije u to upućen pa to ne može ni komentirati.

Također, rekao je kako je uvjeren da će zamjenik guvernera Boris Vujčić, ako padne odluka da on bude novi guverner, sigurno taj posao obavljati odlično.

Izvor: Agencije