Boris Tadić saslušan: Nisam pogriješio

Poslije saslušanja će se odlučiti o pokretanju istrage (Tanjug)

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić saslušan je u petak pred istražnim sudijom Prvog osnovnog suda u Beogradu po krivičnoj prijavi koju je 2003. godine protiv njega podnio penzionisani načelnik Uprave za bezbednost Vojske Srbije i Crne Gore Aco Tomić zbog nezakonitog penzionisanja.

Nakon polusatnog saslušanja Tadić je novinarima ispred Palate pravde rekao da i dalje smatra da je ispravno postupio kada je penzionisao Tomića.

“Ako kažem da je normalno, da sam u pravu kada sam tako postupio, onda ne mislim da sam pogrešio, što je i logično”, rekao je Tadić.

‘Zakonska obaveza’

Bivši predsjednik Srbije dodao je da nema “nikakav odnos prema tome što taj postupak traje više od devet godina i podsjetio da se uredno odazivao na sve pozive suda i čak plaćao kazne”.

“Nijednog trenutka dok sam bio predsednik Srbije nijednim svojim aktom nisam suspendovao rad pravosudnih institucija, naprotiv, podsticao sam. Neka Sud radi svoj posao i neka pravni postupak ide svojim tokom. Moje učešće u ovom postupku je moja građanska i zakonska obaveza, ali i moj doprinos uspostavljanju pravnog sistema u Srbiji”, naglasio je Tadić.

Tadić je u Palatu pravde, gdje je saslušanje bilo zakazano za 10 i 30 sati, stigao 20-tak minuta ranije u pratnji nekoliko pripadnika njegovog obezbjeđenja, a izjavu je dao u prisustvu advokata.

Aca Tomić nije u petak došao u sud, jer je, prema riječima njegovog advokata Gorana Petronijevića, na liječenju u Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu, pa je njegovo saslušanje zakazano za 31. januar.

Tomićev advokat smatra da je Tadić devet i po godina odugovlačio postupak i krio se iza imuniteta i da zato tom postupku prijeti apsolutna zastarjelost za pola godine.

“Postoji teoretska mogućnost da slučaj ne zastari, ako sud bude postupao brzo i efikasno kao i u nekim drugim slučajevima”, rekao je Petronijević novinarima.

On je podsjetio da je Tomić krivičnu prijavu protiv Tadića i još nekoliko lica podnio odmah po izlasku iz pritvora tokom akcije “Sablja”, da je Tadićevo rješenje o prevremenom penzionisanju Tomića ukinuto u upravnom postupku i da je Tomić kasnije penzionisan u redovnoj proceduri.

Optužba za zloupotrebu položaja

Penzionisani general tereti Tadića da je kao ministar odbrane počinio zloupotrebu položaja, jer je njegovom odlukom penzionisan nakon neosnovanog hapšenja u akciji “Sablja”.

Tomićevom tužbom bili su obuhvaćeni i nekadašnji ministar policije Dušan Mihajlović, šef Biroa za informisanje Vlade Srbije Vladimir Beba Popović i načelnik Generalštaba Branko Krga, ali su optužbe protiv njih zastarjele, pa bi eventualno mogli da budu pozvani da svjedoče u tom postupku, rekao je Tanjugu Tomićev advokat Goran Petronijević.

General je u tužbi naveo da su ga bivši tuženi funkcioneri neosnovano povezali sa “zemunskim klanom” i uhapsili suprotno propisima zbog čega je proveo 100 dana u pritvoru.

Zbog neosnovanog boravka u pritvoru Tomiću je kasnije isplaćena materijalna odšteta od oko tri miliona dinara.

Izvor: Agencije