Boris Johnson sve bliži poziciji britanskog premijera

Boris Johnson, Velika Britanija
Boris Johnson je obećao da će Velika Britanija izaći iz Evropske unije do 31. oktobra (EPA)

Zagovornik Brexita Boris Johnson sve je bliže osvajanju najviše britanske funkcije, nakon što je osvojio 126 glasova u drugom krugu glasanja u utrci za nasljednika premijerke Therese May. 

Glavno lice službene kampanje za Brexit 2016. ide u treći krug glasanja za čelnika Konzervativne stranke i britanskog premijera u srijedu s još četiri kandidata, ministrom vanjskih poslova Jeremyjem Huntom, ministrom okoliša Michaelom Goveom, ministrom za međunarodni razvoj Roryjem Stewartom i ministrom unutrašnjih poslova Sajidom Javidom.

Bivši ministar za Brexit Dominic Raab eliminiran je iz utrke sa 30 osvojenih glasova.

Hunt je dobio 46, Gove 41, Stewart 37, a Javid 33 glasa. 

U prvom krugu u utorak Johnson je dobio 114 od 313 glasova podrške.

Glasanje dok ne ostanu dva kandidata

Glasanje će se nastaviti sve dok ne ostanu dva kandidata, među kojima će novog čelnika birati šire članstvo Konzervativne stranke.

Novi premijer trebao bi biti izabran do kraja jula.

Bivši gradonačelnik Londona i bivši ministar vanjskih poslova obećao je da će Velika Britanija izaći iz Evropske unije do 31. oktobra sa ili bez sporazuma s Briselom, čime potencijalno izaziva sukob s Parlamentom.

Johnsonu je nekonvencionalni pristup pomogao da se riješi niza skandala iz prošlosti, a osvaja podršku većinu stranke s argumentom da jedino on može donijeti Brexit. 

Izvor: Agencije