Oglasi

Boris Johnson se predomislio, protjeruje Huawei

Britanske kompanije se do 2027. godine moraju potpuno osloboditi opreme kineskog dobavljača za 5G mrežu.
Odluka će odgoditi uvođenje 5G mreže u Velikoj BritanijiReuters

Britanski premijer Boris Johnson naredio je u utorak da se domaće kompanije do 2027. godine u potpunosti oslobode kineskog Huaweija kao dobavljača opreme za britansku 5G mrežu do 2027. godine.

Britansko Vijeće za nacionalnu sigurnost (NSC), kojim predsjedava Johnson, odlučilo je zabraniti kupovinu 5G komponenata od Huyweija, počev od kraja ove godine, te je naložilo uklanjanje postojeće Huaweijeve opreme za 5G mrežu do 2027. godine.

Johnson riskrira da izazove gnjev Kine, jer je najavio da najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme više nije dobrodošao, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Sedmogodišnji rok za "čišćenje" preostale opreme Huaweija obradovat će britanske telekom operatere (British Telecom, Vodafone), koji su strahovali da će biti prisiljeni potrošiti milijarde funti kako bi brže izbacili opremu kineskog giganta iz svojih mreža.

Pritisak SAD-a zbog Huaweija

Ipak, ova odluka će odgoditi uvođenje 5G mreže u Velikoj Britaniji.

SAD već dugo vrši pritisak na Johnsona da poništi prethodnu odluku iz januara ove godine kojom je odobrio ograničeno učešće Huaweija kao dobavljača opreme za 5G.

Pored toga, London je zabrinut i zbog dešavanja u Hong Kongu i percepcije da Kina nije iznijela cijelu istinu u pogledu izbijanja pandemije korona virusa.

Britanskim telekom kompanijama će, također, biti naloženo da u naredne dvije godine prestanu koristiti Huaweijevu opremu u širokopojasnoj mreži fiksne telefonije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.