Oglasi

Boris Johnson: Napuštamo EU 31. oktobra, sa sporazumom ili bez njega

Kandidat za novog britanskog premijera objavio je video na početku kampanje.
Johnson je, prema kladionicama, favorit za preuzimanje premijerske pozicije od Therese MayEPA

Boris Johnson, kandidat za sljedećeg britanskog premijera, obećao je u ponedjeljak da će izvesti zemlju iz Evropske unije 31. oktobra sa sporazumom o Brexitu ili bez njega.

Johnson je tu poruku objavio u videu kojim je otvorio kampanju, prenijela je Hina.

Premijerka Theresa May podnijet će ostavku u petak nakon što nije uspjela ponuditi Parlamentu Velike Britanije prihvatljiv sporazum o napuštanju Evropske unije.

Iza sebe ostavlja podijeljenu naciju i Parlament bez konsenzusa o tome u kojem smjeru treba ići peta najveća svjetska ekonomija.

Johnson, bivši ministar vanjskih poslova, koji je odstupio protestirajući protiv Therese May i načina na koji je vodila proces napuštanja Evropske unije, prema kladionicama je favorit za preuzimanje premijerske pozicije.

Hunt misli da može postići bolji sporazum

"Ako ja uđem, izaći ćemo, sa sporazumom ili bez njega, 31. oktobra", rekao je Johnson javnosti u videu objavljenom na Twitteru u okviru kampanje.

Objava videa poklopila se s dolaskom američkog predsjednika Donalda Trumpa u Veliku Britaniju, koji je podržao bivšeg ministra vanjskih poslova, rekavši da bi Johnson radio "vrlo dobar posao" kao britanski vođa.

Utrka za nasljednika Therese May dosad je bila usredotočena na stajališta kandidata prema izlasku iz EU-a bez sporazuma, pri čemu postoji jasna linija razdvajanja između onih koji toleriraju napuštanje Unije bez formalnog prijelaznog sporazuma i onih koji tvrde da bi to bilo ekonomski preopasno.

Johnsonov suparnik za premijersko mjesto Jeremy Hunt, jedan od najžešćih protivnika Brexita bez sporazuma, rekao je BBC-ju da bi se to trebalo dogoditi samo u "ekstremnim" slučajevima, ali da vjeruje kako on može ispregovarati bolji sporazum prije 31. oktobra, što je datum određen za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.