Boris Johnson krenuo u kampanju za nasljednika Therese May

Boris Johnson
Vlasti Londona obratile su se policijskoj službi koja bi trebala utvrditi postoje li elementi za pokretanje sudske istrage (EPA)

Boris Johnson krenuo je u srijedu u kampanju za nasljednika britanske premijerke Therese May s obećanjem da će izvesti Veliku Britaniju iz Evropske unije 31. oktobra i upozorio podijeljenu Konzervativnu stranku da “odgoda Brexita znači poraz”.

Favorit za nasljednika Therese May, tri godine nakon vođenja službene kampanje izlaska iz EU-a, pohvalio je snagu britanske ekonomije, obećao da će se Brexit dogoditi do 31. oktobra te da će se boriti protiv beznađa širom zemlje.

“Nakon tri godine i dva odgođena roka moramo napustiti EU 31. oktobra”, rekao je Johnson ispred Kraljevske akademije inženjerstva u centru Londona.

“Ne ciljam na ishod bez dogovora”, rekao je 54-godišnji Johnson, bivši ministar vanjskih poslova i bivši gradonačelnik Londona.

Jedina greška ‘prebrza vožnja’

“Ne mislim da ćemo završiti s takvim ishodom, ali jedino je odgovorno da se energično i ozbiljno pripremimo za moguće nepostizanje dogovora”, objasnio je Johnson.

Na njegovoj su strani najznačajniji konzervativci u parlamentu, a popularan je i među ostalim članovima stranke, koji će u konačnici i odabrati nasljednika Therese May.

Johnson je poručio da mu se može vjerovati, a na pitanje je li ikad prekršio zakon govorio je o vožnji iznad ograničenja brzine, dok je izbjegao pitanje o ilegalnim drogama.

“Jesam li ikad učinio nešto ilegalno? Ne mogu se zakleti da sam uvijek poštivao najveću dozvoljenu brzinu u ovoj zemlji od 112 km/h”, rekao je glavni favorit u utrci za čelnika Konzervativne stranke i britanske vlade.

“Ako smijem reći, većina ljudi želi da se u kampanji koncentriramo na ono što možemo učiniti za njih i naše planove za našu sjajnu zemlju”, zaključio je Johnson.

Kao što je tvrdio i za vrijeme referenduma o izlasku iz EU-a 2016, Johnsonova poruka jasna je: ako se nastavi odgađanje Brexita, Konzervativna stranka riskira da prepusti vlast vođi opozicijske Laburističke stranke i socijalisti Jeremyju Corbynu.

‘Odgoda Brexita znači poraz’

Johnson se istakao u odnosu na ostale u njegovoj stranci tvrdeći da jedino on može spasiti Konzervativnu stranku, koja je doživjela neuspjehe na posljednjim izborima zbog nerješavanja Brexita na vrijeme.

“Nećemo ništa postići ako ostavimo dojam da trebamo dodatnu odgodu. Odgoda znači poraz, odgoda znači propast”, naglasio je Johnson.

Uoči Johnsonovog govora ministar finansija Phillip Hammond rekao je da ne vjeruje da će Johnson uspjeti izvesti Veliku Britaniju iz EU-a do kraja oktobra. 

Protivnici su ga optuživali zbog “skrivanja u bunkeru”, ali čini se da je strategija povlačenja Johnsona iz medija, poznatog po gafovima i skandalima, uspješna, sudeći po dosadašnjoj podršci.

Izvor: Agencije