Boris Johnson ‘će biti ispitan’ zbog islamofobnih opaski

Johnson, bivši gradonačelnik Londona i bivši ministar vanjskih poslova, obećao je da će Velika Britanija izaći iz Evropske unije do 31. oktobra (EPA)

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson bit će pod istragom nakon islamofobnih komentara o muslimankama koje nose nikab, prema izvještaju novina Evening Standard.

Johnson je uporedio žene koje nose nikab sa pljačkašima banke ili poštanskim sandučićima u članku za desno orijentisani Daily Telegraph.

Ovaj konzervativni predstavnik u Parlamentu će biti ispitan pred istražnim panelom zbog mogućeg kršenja kodeksa ponašanja svoje stranke, prvi korak u disciplinskoj akciji na koju je pozvao niz konzervativnih predstavnika u Parlamentu i nezavisnih organizacija.

Ovi komentari su naišli na oštru kritiku unutar stranke, uključujući premijerku Theresu May, i doveli su do pitanja da li je povlađivao krajnjoj desnici podstičući islamofobiju.

Johnson je otišao iz Mayinog ureda u julu u svađi zbog njenog plana za odlazak iz Evropske unije, koji je, kako on kaže, preblag.

Njega smatraju kandidatom koji bi mogao zamijeniti May ako bi ona dala ostavku, i ima podršku među konzervativnim pristalicama na pravo premijera.

Johnson se navodno nedavno tajno sastao sa Steveom Bannonom, bivšim savjetnikom predsjednika Donalda Trumpa i ultradesničarskim ideologom.

Moguće izbacivanje Johnsona iz stranke

Bannon ga je podržao rekavši u julu da je „sada pravi trenutak“ da Johnson izazove May.

Ako odluče da je prekršio kodeks ponašanja stranke, mogli bi ga iz nje izbaciti.

Stotinu muslimanki koje nose nikab pisalo je Brandonu Lewisu, predsjedniku Konzervativne stranke, zahtijevajući da Johnson bude izbačen iz stranke.

„Naša odluka da nosimo nikab ili burku nije lagana, posebno uzimajući u obzir mržnju koju mnoge od nas iskuse svaki dan. Pa ipak, mi to činimo jer vjerujemo da je to način da se približimo Bogu“, rekle su žene u pismu.

Lewis i Theresa May su kritikovali Johnsona zbog njegovih opaski i tražili su od njega da se izvini, ali on je to odbio.

Muslimansko vijeće Britanije (MCB) pozdravilo je odluku stranke da pokrene istragu komentara bivšeg ministra, kako je pisalo u izjavi objavljenoj u četvrtak.

„Iako o izboru panelista odlučuje stranka, da bi izbjegli optužbe da prikrivaju, grupa bi trebala uključivati ljude koji su svjesni ozbiljnosti ovog pitanja i njegovog efekta na društvo“, rekao je Harun Kahn, generalni sekretar MCB-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije