Borilišta EYOF-a: Jahorina, Bjelašnica, Pale, Zetra, Skenderija…

Sarajevo i Istočno Sarajevo će od 9. do 16. februara ugostiti hiljade takmičarki, takmičara, te ljubitelja zimskih sportova na Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu (EYOF), takmičenju koje će po broju reprezentativaca i reprezentativki nadmašiti Zimske olimpijske igre 1984. godine u bh. prijestolnici.

Djevojke i mladići će se takmičiti na olimpijskim ljepoticama Bjelašnici i Jahorini, te u sportskim dvoranama u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. U nastavku možete pročitati nešto više o samim borilištima.

Bjelašnica

(snowboard, timski paralelni slalom)

Pogled koji budi sjećanje na 1984. godinu

Ova planina je najviši skijaški centar u Bosni i Hercegovini, na udaljenosti od 25 kilometara od Sarajeva.

Zima na Bjelašnici traje od novembra do maja, a posebna atrakcija je visoki snježni pokrivač koji može doći do nekoliko metara.

Na najvišoj tački, na 2.067 metara nadmorske visine, 1894. godine je izgrađena meteorološka stanica i ona je najviše stalno nastanjenje u Bosni i Hercegovini.

Samit je dobio ime po Opservatoriji, a sama planina obiluje kamenjem i snijegom, koji ostaju na planinskim vrhovima do avgusta.

Jahorina

(slalom, veleslalom)

Pored skijaških staza, na Jahorini su prisutni brojni sadržaji

Jahorina je planina u Bosni i Hercegovini koja pripada planinskom dinarskom sistemu. Najviši vrh je Ogorjelica sa 1.916 metara nadmorske visine.

Ljeti je pokrivena debelom zelenom travom, a zimi, sa do tri metra visokog snijega.

Odlična konfiguracija terena, dosta kvalitetnog snijega, pogodna klima, 20 kilometara alpskih staza i blage padine (Rajska dolina), uključili su ovu planinu među najljepše i najpoznatije skijaške centre regije pa i šire.

Prosječan broj dana sa snježnim pokrivačem na Jahorini je 175, od oktobra do kraja maja.

Ova olimpijska ljepotica je 30 kilometara udaljena od Sarajeva i 15 km od Pala.

Igman – Veliko polje

(skijaško trčanje)

Smještena usred duboke borove šume, ovo je jedna od najboljih lokacija u Evropi po kvaliteti zraka

Veliko Polje na Igmanu je jedna od omiljenih lokacija za dnevne izlete Sarajlijama tokom cijele godine.

Smještena usred duboke borove šume, ovo je jedna od najboljih lokacija u Evropi po kvaliteti zraka.

Tokom zimskih mjeseci, Veliko Polje je idealno za bavljenje nordijskim disciplinama skijanja, a u ovoj oblasti održana su takmičenja u nordijskim disciplinama tokom XIV Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Veoma su popularne staze za šetanje, kao i staze za nordijske discipline dužine od 30-ak kilometara. U ljetnom periodu ovu lokaciju koriste brojni biciklisti zbog jako popularne staze.

Dvorišta

(biatlon)

U neposrednoj blizini mjesta streljaštva izgrađena je planinska kuća za takmičare koja se uklapa u prirodno okruženje

Nordijski skijaški centar Dvorišta se nalazi u podnožju olimpijske ljepotice Jahorine, na nadmorskoj visini od 1.350 metara i 14 kilometara od Pala.

Dvorišta su 27. maja 2018. godine dobila plan regulacije po kojem trebaju postati moderan centar za nordijsko skijanje.

U neposrednoj blizini mjesta streljaštva izgrađena je prekrasna planinska kuća za takmičare koja se uklapa u prirodno okruženje.

U ljetnom periodu, Dvorišta obilaze vikend turisti, ljubitelji prelijepe prirode, gljiva, mira i svježeg planinskog zraka.

SPC Peki Pale

(karling)

Velika sala namijenjena za dvoranske sportove, dok je mala sala namijenjena je za sve vrste borilačkih sportova i vještina

Sportsko-poslovni centar Peki“Pale smješten je uz samu obalu rijeke Miljacke, između zgrade općine Pale i nogometnog stadiona Romanija.

Kapacitet tribina je 2.160 sjedećih mjesta i 200 mjesta za stajanje na galerijskim prostorima, a u funkciji su trenutno dvije sale.

Velika sala namijenjena za dvoranske sportove, dok je mala sala namijenjena je za sve vrste borilačkih sportova i vještina. Sale su urađene i opremljene po najnovijim svjetskim standardima i ispunjavaju sve uvjete za održavanje međunarodnih takmičenja.

Sportska dvorana Peki je skupštinskom odlukom pripojena Javnoj ustanovi za kulturu Kulturno-sportskom centru Pale, a otvorena je 27. avgusta 2012. godine.

Olimpijska dvorana “Juan Antonio Samaranch” – Zetra

(hokej na ledu)

Centar je projektiran 1978. godine kao multifunkcionalni kompleks

Olimpijski kompleks Zetra nalazi se na zemljištu obliku trougla koji na sjeveru graniči sa Olimpijskim stadionom Koševo, istočno sa dodatnim fudbalskim terenima i groblju Sv. Josip, a zapadno ulica Ali Pašina.

Centar je projektiran 1978. godine kao multifunkcionalni kompleks, a to je uradio Institut za arhitektonsko i urbanističko planiranje iz Sarajeva. Dizajneri su sarajevski arhitekte Dušan Dapa i Lidumil Alikalfić.

Izgradnja objekata počela je u junu 1981. godine, a svečano otvaranje je bilo 14. decembra 1982. godine.

Tada je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Juan Antonio Samaranch, po kome ova dvorana danas nosi ime, otvorio olimpijsku dvoranu za Svjetsko juniorsko prvenstvo u umjetničkom klizanju.

Ima kapacitet od 12.000 mjesta i može primiti do 20.000 ljudi u slučaju koncerata i sličnih manifestacija.

Skenderija

(umjetničko klizanje, brzo klizanje)

Ukupna površina centra je 70.000 m2, a sala ima kapacitet od oko 6.500 mjesta

Dvorana Mirza Delibašić je ime višenamjenske sportske dvorane sa pratećim objektima namijenjenim održavanju sportskih, kulturnih, poslovnih i zabavnih događaja.

Ime je dobila po Mirzi Delibašiću, jednom od najboljih košarkaša balkanskih prostora svih vremena koji je igrao za KK Bosnu iz Sarajeva.

Sala se nalazi u samom centru glavnog grada Bosne i Hercegovine, na lijevoj obali rijeke Miljacke i sagrađena je 29. oktobra 1969.

Ukupna površina centra je 70.000 m2, a sala ima kapacitet od oko 6.500 mjesta.

Izvor: Agencije