Borenović: Policija RS-a i SIPA sarađivale u Novom Gradu

SIPA je prije dva dana uhapsila petericu osumnjičenih za ratne zločine (EPA)

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović izjavio je kako u zaključcima Vlade i Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska, povodom akcije Državne agencije za istrage i zaštitu u Novom Gradu / Bosanskom Novom, ima “kontradiktornih i ishitrenih” stavova.

On tvrdi da se pokazao tačnim zahtjev PDP-a da je trebalo prvo utvrditi šta se tačno dešavalo tokom te akcije, izvedene prije dva dana po nalogu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

“Postoje informacije da je policija RS-a tokom pretresa u Policijskoj stanici u Novom Gradu vrlo korektno sarađivala sa SIPA-om i zbog toga smo zatražili da se utvrdi šta se tačno dogodilo”, naglasio je Borenović.

Predložen pritvor za petericu osumnjičenih

Dodao je kako istragu trebaju provesti i institucije RS-a i Bosne i Hercegovine, da bi se, kako kaže, “izbjegle bilo kakve manipulacije”.

Podsjetio je da opozicija nije prisustvovala posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a u četvrtak, jer nije bio prihvaćen njihov zahtjev da se smijeni potpredsjednik entitetskog parlamenta Nenad Stevandić, za koga smatraju da je nelegalno na toj funkciji, koja pripada najjačoj opozicionoj stranci.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prethodno je uputilo prijedlog Sudu Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora peterici Srba koji se sumnjiče za ratni zločin počinjen na području Novog Grada.

Pritvor je predložen za Ljubana Babića, Ranka Balabana, Rajka Karlicu, Mirka Odžića i Milenka Brčina zbog optužbi za ratni zločin.

U Tužilaštvu je potvrđeno da je pritvor peterici osumnjičenih predložen zbog opasnosti od njihovog utjecaja na svjedoke i saučesnike te mogućnosti prikrivanja dokaza.

Kao razlog za prijedlog određivanja pritvora Tužilaštvo je navelo da bi puštanje na slobodu ovih lica izazvalo uznemirenje javnosti.

 

Pripadnici SIPA-e su prethodno, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na području Novog Grada proveli opsežnu akciju u vezi s procesuiranjem ratnih zločina, tokom koje su uhapsili ovu petericu.

U toku akcije izvršeni su pretresi na više lokacija, kao i zgrade Policijske stanice, Opštine i sjedišta komunalnog preduzeća, radi pronalaska arhivskog materijala i dokaza, kao i radi otkrivanja radnji koje su činjene na prikrivanju dokaza.

Vlada RS-a odlučila je zbog takvog djelovanja SIPA-e prekinuti saradnju s ovom agencijom te Sudom i Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, što je podržala i Narodna skupština tog bh. entiteta.

Izvor: Agencije