Borenović objavio dokumente o kupovini respiratora

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović na društvenim mrežama objavio je novu dokumentaciju o nabavci 50 respiratora u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, za koje je ta stranka u utorak navela da ih je entitetski Fond zdravstvenog osiguranja kupovao po tri puta višoj cijeni.

“Fond zdravstvenog osiguranja potpisao je ugovor sa Medietikom 8. aprila o nabavci 50 respiratora po cijeni od 157.312 konvertibilnih maraka (80.650 eura), ukupno 7,86 miliona konvertibilnih maraka (sa PDV-om – gotovo četiri miliona eura)”, napisao je Borenović danas na Facebooku.

“Uplatili su im šest miliona (konvertibilnih maraka; 3,06 miliona eura) avansa, a rok isporuke bio 24. april. Respiratori isporučeni 14.maja, a nabavna cijena je 2,97 miliona konvertibilnih maraka (1,51 milion eura)”.

Nešto ranije, iz PDP-a javno su postavili pet pitanja entitetskom premijeru Radovanu Viškoviću o javnim nabavkama u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Jedno od pitanja bilo je “Da li ste upoznati sa ugovorom od 7. aprila 2020. godine koji je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske potpisao sa banjalučkom firmom Medietik za nabavku 50 respiratora po cijeni od 157.312 konvertibilnih maraka u ukupnom iznosu od 7.856.634 konvertibilnih maraka (sa uračunatim PDV-om)?”

Insistiraju na odgovorima

Dalje, iz te stranke pitaju je li Višković upoznat s odredbom ugovora po kojoj je Medietiku isplaćeno šest miliona KM avansa za nabavku respiratora i da je rok za isporuku bio 24. april 2020.

“Da li ste upoznati sa činjenicom da su respiratori isporučeni tek 14. maja, kada je kriza sa pandemijom virusa korona bila pri završetku, a da je pomenuta firma iste nabavila po skoro tri puta nižoj cijeni (59.000 KM po respiratoru, ukupno 2.950.000 KM, a moguće i još nižoj) od one koju joj je FZO, kojem ste vi nadređeni, platio za nabavku?”, pitali su iz PDP-a.

Višković je upitan i zna li kako je tom nabavkom entitet Republika Srpska platio respiratore gotovo pet miliona KM više od nabavne cijene.

“Da li ste kao predsjednik Vlade Republike Srpske, odgovoran čovjek na najodgovornijoj poziciji, spremni da preduzmete korake da se ispitaju sve činjenice koje su dovele do štetnog, nedomaćinskog i neodgovornog trošenja novca građana Republike Srpske u ovom, ali i drugim slučajevima javnih nabavki i direktnih sporazuma tokom vanrednog stanja i situacije i šta ćete konkretno uraditi u smislu utvrđivanja činjenica i sankcionisanja odgovornih?”

U saopćenju PDP-a navodi se da imaju obavezu postaviti pitanja i insistirati na odgovorima.

“Vjerujemo da će predsjednik Vlade Republike Srpske, gospodin Višković, zbog interesa javnosti i građana jasno i nedvosmisleno odgovoriti, te preduzeti konkretne korake u cilju rješavanja mnogobrojnih afera počinjenih tokom pandemije virusa korona”, dodaje se u saopćenju.

‘Bezočna pljačka’

Dan ranije Borenović je kazao da je Republika Srpska za 50 respiratora izdvojila 7,8 miliona KM (četiri miliona eura) i da je to, kako kaže, “bezočna pljačka narodnog novca“, prenijela je agencija Fena.

Nešto kasnije reagirao je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, u čijem se saopćenju navodi da je “primoran da reaguje na očigledne političke priče koje su instruisane malim političkim ambicijama u cilju da se uznemiri javnost plasirajući netačne i manipulatorske informacije”.

Borenović je na konferenciji za novinare naveo da je Republika Srpska posredstvom Fonda za javno zdravstvo kupila respiratore od firme Medietik iz Banje Luke po cijeni 157.312 KM (80.650 eura) po komadu, a koji su nabavljeni po gotovo trostruko nižoj cijeni, odnosno za 59.000 KM (30.250 eura).

“Tržišna cijena ovih respiratora je od 18.000 do 27.000 maraka [od 9.300 do 13.800 eura]. Da li je normalno da se respiratori plaćaju tri puta više nego što oni vrijede?”, upitao je.

Borenović smatra da to govori o ogromnom trošenju narodnog novca, gdje se respiratori nabavljaju po cijeni za 100.000 KM (50.000 eura) višoj od nabavne ili četiri do pet puta višoj od tržišne.

Reakcija Fonda

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske odgovorili su da je riječ o “očiglednim političkim pričama koje su instruisane malim političkim ambicijama u cilju da se uznemiri javnost plasirajući netačne i manipulatorske informacije”.

“Nakon olako plasiranih neistina, ti isti političari će se sakriti u svoju mišju rupu u kojoj su i bili za vrijeme pandemije virusa korona i kada se cijeli svijet i Republika Srpska suočila sa borbom za zdravlje svakog pojedinca”, kategorični su iz Fonda.

Dalje navode da je ta institucija “za potrebe zdravstvenog sistema i u cilju spašavanja života građana Republike Srpske po nalogu Republičkog štaba za vanredne situacije” ugovorila 165 respiratora različitih modela i konfiguracija.

“Za sve ugovorene respiratore postoji preporuka zdravstvene struke, tačnije mišljenje Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske da je riječ o medicinskim aparatima koji ispunjavaju sve standarde kvaliteta i da su namijenjeni za liječenje pacijenata na intenzivnoj njezi.”

Navode da je, s obzirom na sve faktore, “nemoguće u jeku epidemije, kada cijeli svijet nabavlja jednu te istu robu, porediti cijene koje su bile prije epidemije ili kada se medicinska oprema nabavlja u ‘normalnim’ okolnostima”.

“Dakle, Fond je uz maksimalnu odgovornost i racionalnost trošenja javnih sredstava pristupio zadatku koji je pred nama bio postavljen, a kao rezultat imamo činjenicu da je zdravstveni sistem u periodu iza nas funkcionisao, bez većih posljedica po sistem i zdravlje ljudi. Tako da su sve odluke bile motivisane isključivo opštim interesom i željom da se na najbolji mogući način zaštiti zdravlje svakog pojednica. Uvjereni smo u ispravnost svih naših preduzetih aktivnosti posebno iz razloga što je danas širenje virusa korona u zajednici stavljeno pod kontrolu, a da je, pri tome, zdravstveni sistem u potpunosti očuvan”, navodi se na kraju saopćenja Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Izvor: Al Jazeera i agencije