Borci Slobodne sirijske vojske masovno dezertiraju

Mjesečna plaća u Slobodnoj sirijskoj vojsci nije veća od 36 dolara (AP)

Halep, Sirija – Mohammad Matoh pridružio se Slobodnoj sirijskoj vojsci 2012. Godinu kasnije je dezertirao i zaposlio se u restoranu brze hrane u Halepu.

“Pet članova moje porodice bili su u FSA. Sada su dva u Turskoj, nakon što su povrijeđeni, a dva još u FSA”, rekao je on za Al Jazeeru. 

Matoh (27) se prisjeća da su pobjegli i njegovi drugi prijatelji. Jedan od njih, kaže, “bio je prisiljen otići zbog neadekvatne plaće, koja je u najboljem slučaju bila 95 dolara mjesečno”.

Za Maotha, dodaje, iznos početne plaće bio je samo 36 dolara, nakon čega se blago povećao.

Ahmad Jalal (21), komandir FSA, priznaje da plaće “mogu biti niske do 50 dolara mjesečno i ponekad nisu isplaćene zbog nedostatka podrške”.

Slobodna sirijska vojska, koju je ranije međunarodna zajednica gledala kao alternativu za vladavinu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, ove godine je oslabljena zbog masovnog dezertiranja.

To je najizraženije u Halepu, gdje mnogi vojnici napuštaju FSA zbog, kako kažu, niskih plaća, porodičnih obaveza i loših uvjeta.

Proteklog mjeseca su je ruski zračni napadi protiv sirijskih pobunjeničkih grupa i odbijanje FSA da na poziv Rusije učestvuje u pregovorima dodatno oslabili i doveli u pitanje njenu poziciju u budućnosti.

U srijedu su objavljeni novi izvještaji o ruskom “mirovnom planu”.

Prijedlog od osam tačaka sadrži i proces ustavne reforme u trajanju od 18 mjeseci, nakon čega bi bili organizirani predsjednički izbori.

Prema planu, “određene sirijske opozicijske grupe” trebale bi učestvovati na razgovorima u Beču, koji su planirani za sljedeću subotu.  

Napadi na Halep Foto: AP

“FSA je sastavljen od više od 2.050 frakcija”, navodi.

Procjenjuje da grupe FSA na jugu Sirije imaju približno 35.000 boraca.

Utvrditi njihov broj na sjeveru zemlje je teže, dodaje, jer je FSA “toliko fragmentiran tamo”.

S ovim se slaže Wayne White, predavač na vašingtonskom Institutu za Bliski istok i bivši zamjenik direktora u obavještajnom uredu Odjela za Bliski istok u američkom State Departmentu.

Kako kaže, dok je teško utvrditi broj boraca u toj vojsci, može se reći da je ona slabija od protivničkih pobunjeničkih grupa.

“FSA je, u odnosu na razne pobunjeničke grupe, kao što su ISIL, Front al-Nusra i druge umjerene islamističke frakcije, relativno slab.”

Jedinice FSA su različito vojno opremljene.

“Postoje male lokalne frakcije, naoružane puškama AK-47, i druge koje podržava SAD a koje imaju tenkove”, kaže Strack.

Neke jedinice se sastoje, dodaje, od “lokalnih militanata, 10 do 20 muškaraca koji se ne pomjeraju iz svog sela”, dok se u drugima bore obučeni vojnici.

‘Umrijet ćemo zajedno’

Wayne kaže da su “islamističke grupe snažnije, zbog boljeg naoružanja i finansiranja”.

“SAD i Zapad su stvorili otpor prema opremanju sekularnih pobunjenika s velikom količinom oružja, jer se boje da bi oružje moglo dospjeti u ruke ekstremista.”

Neki članovi FSA se slažu da fragmentiranje šteti grupi i ruši njen imidž u očima međunarodne zajednice.

“Nismo ujedinjeni i zbog toga nećemo postati snažniji”, kaže Suhaib, komandant u koaliciji Jaysh al-Islam, koji nije htio dati svoje puno ime i prezime.

“Prema mom mišljenju, viđenje međunarodne zajednice da je FSA slab i neefikasan na terenu dolazi zbog toga što FSA nije uspio ujediniti sve frakcije.”

Jaysh al-Islam je dio Islamskog fronta, jedne od glavnih pobunjeničkih grupa i saveznika FSA.

“Ako ne budemo radili zajedno, umrijet ćemo zajedno”, zaključuje Suhaib.

Izvor: Al Jazeera