Borci koji su prijetili samospaljivanjem dobili ugovor o radu

Potpisivanje ugovora sa fabrikom Šipad (Al Jazeera)

Demobilizirani borci Armije Bosne i Hercegovine Šefik Muminović i Džemil Zahirović uputili su se poslije podneva u Živinice i Kladanj odakle su jučer pješke krenuli u Sarajevo da bi se spalili u znak protesta zbog nebrige države prema borcima.

U nakani da to urade pred samim ulaskom u Sarajevo policija im je silom, kazali su novinarima, oduzela sredstva za samospaljivanje, ali oni su najavili da će počiniti samoubistvo na drugačiji način.

Po dolasku im je pružena ljekarska pomoć, iako su obojica kazala da su dobro, javio je reporter Al Jazeere Mario Pejović.

Zahirović je izjavio kako želi da im se makar djeca zaposle, te da je njegovom sinu ranije nuđeno njegovo radno mjesto, ali da to nije nikada ispoštovano.

U zgradi Vlade Federacije BiH primili su ih predstavnici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata, ali su njih dvojica sa sastanka izašli nezadovoljni tvrdeći da su na sastanku dobili samo puka obećanja da će njihova djeca dobiti zaposlenje.

Zbog takvog ishoda sastanka uputili su se ka zgradi Predsjedništva BiH, ali tamo ih niko nije primio, iako su imali namjeru tražiti od člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića pismenu potvrdu da će njihovi sinovi biti zaposleni, prenosi Fena.

Muminović i Zahirović su dozivali nekoga da im se obrati, ali to nisu dočekali te su novinarima potvrdili da nemaju novaca za povratak kući. Okupljeni građani, novinari, snimatelji i fotoreporteri skupili su novac za njihove autobuske karte nakon čega su se borci zaputili prema Autobuskoj stanici.

Neće raditi

Direktor sarajevske fabrike Šipad Esad Ćesko im je prije ulaska u zgradu Vlade FBiH ponudio ugovor o radnom odnosu u trajanju od godinu dana, koji su potpisali.

Muminović i Zahirović će u narednoj godini biti osigurani na platu od 400 KM, s tim što neće raditi.

Policija ih je nakon potpisivanja ugovora uvela u zgradu Vlade Federacije BiH na razgovor, javio je Pejović. 

Demobilizirani borci su ranije najavili da će pred zgradom FBiH izvršiti javni čin samospaljivanja u znak protesta, te da su prinuđeni na to, jer im vlast nije osigurala dostojanstven život.

Na samospaljivanje su se, kako objašnjavaju, odlučili u kao znak protesta zbog nebrige države prema borcima. Pomoć su, tvrde, tražili “jer su im porodice gladne i svi članovi nezaposleni”.

‘Dostojanstven život’

Od samospaljivanja će, rekli su ranije za Al Jazeeru, odustati samo pod uvjetom da im nadležni pomognu da žive život dostojan čovjeka.

“Mi smo pokušali ugovoriti sastanak u Ministarstvu za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, ali smo dobili odgovor kako su oni nemoćni da nam pomognu. Gdje god krenemo doživimo poniženje i to u državi koju smo branili i kojoj smo dali naše zdravlje. Očajni smo i gladni”,rekli su sinoć reporterki Al Jazeere Snježani Mulić-Softić.

Oni su, kažu, godine proveli u rovovima, u redovima Armije BiH.

Obojica su oboljeli od posttraumatskog sindroma i nisu ostvarili nikakva penzijska ni invalidska prava.

Izvor: Al Jazeera i agencije