Borbe unutar opozicije za vlast u Siriji

Snage opozicije sve su više razjedinjene u borbi protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Samo nekoliko dana nakon što je Slobodna sirijska vojska (FSA) izgubila ljude i teritoriju u borbi s grupama povezanih s Al-Kaidom, sirijski Kurdi su također u ofanzivi na njihova područja. Kurdski borci rade na uspostavljanju kontrole na sjeveroistoku Sirije.

U Homsu 12 poginulih

Najmanje 12 pripadnika prorežimske milicije poginulo je u noći sa četvrtka na petak u sukobu s ustanicima u Homsu, u središnjoj Siriji, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

U sukobima u četvrtak u Siriji je, prema istom izvoru, poginulo 135 ljudi.

Uspjeli su potisnuti jedinice povezane s Al-Kaidom iz Ras al-Ayna, grada u blizini sirijsko-turske granice, prije nego su se borbe proširile na obližnja naftna i gasna polja.

Sukobi i primirja

Ove grupe su se i ranije sukobljavale i dogovarale o primirju, ali ovaj put je malo prostora za kompromise.

“Borili smo se protiv Jabhat al-Nusre zato što oni žele vlastitu islamsku državu na sjeveru Sirije. Oni ne žele da Kurdi imaju bilo kakvu moć ili politički utjecaj. Nećemo prihvatiti nikakvu silu s kojom bismo dijelili moć u našoj regiji”, kazao je Aldar Xalil, viši zvaničnik Sirijske kurdske partije (PYD).

Kurdi su preuzeli sjeveroistok prošle godine, odmah po povlačenju sirijske armije. Sada uživaju u djelomičnoj nezavisnosti nakon dugogodišnje diskriminacije pod Assadovom Vladom. Pojedini pozivaju na proglašenje oficijelne autonomne regije.

Xalil je rekao: “Planiramo uspostavu demokratske lokalne administracije u kurdskim regijama. Nećemo pozivati na odvajanje od Sirije. Administracija će omogućiti Kurdima jaču prisutnost u novoj Siriji.”

Strah od odvajanja

Najave koje kod mnogih, ipak, izazivaju strah od mogućnosti stvaranja zasebne države. Sličnog stava je i Vlada u Ankari. Kurdska autonomija u Siriji slična je onoj u susjednom Iraku i mogla bi ohrabriti Kurde u Turskoj na istu stvar.

Zbog toga su održani hitni razgovori nakon što je najjača kurdska oružana grupa pri partiji Demokrstske unije preuzela kontrolu nad pograničnim područjem.

Mada ih Turska armija zove separatističkom terorističkom organizacijom, kurdske vođe poručuju da nisu sigurnosna opasnost za susjede.

Međutim, različite oružane grupe koje se bore protiv režima u Damasku sve više se otvoreno sukobljavaju zbog prevlasti, teritorije i ideologije. Sirijski Kurdi čine samo jedan od frontova.

Izvor: Al Jazeera