Borbe u Siriji u sjeni napada na ISIL

Osamnaest osoba poginulo je u napadima sirijske vojske na grad Al-Harra. U ovom gradu na jugu Sirije nema boraca oružane grupe Islamska država Irak i Levant, ali nema ni američkih vojnih udara. No, nasilje je svakodnevica brojnih sirijskih gradova koje kontroliraju pobunjenici. Aktivisti kažu kako je sirijska vojska na ovaj pobunjenički grad ispalila raketu.

Izravne posljedice su vidljive – na ulicama tijela civila. Među stradalima ima i žena. Preživjele su odvezli u bolnicu.

I dok se udari koalicijskih snaga protiv ISIL-a u Iraku i Siriji pojačavaju, sirijski avioni nastavljaju gađati mete u drugim dijelovima države. U četvrtak je u teškom bombardiranju Irbina, sjeverno od Damaska, poginulo desetak ljudi.

Borci Fronte Al-Nusra, kao i drugi pobunjenici, tvrde kako su njihove snage pomaknule bojišnicu na sjevernom prilazu Damasku.

“Pronašli smo slabu točku sirijske vojske, i to smo iskoristili da napredujemo. Kontroliramo područje oko tvornice i nekoliko drugih zgrada”, kaže zapovjednik oporbenih snaga Abu Joud.

Napad na stratešku autocestu

Borbe su počele kad su oporbene snage iz gradova Irbin i Harasta napale sjeverni dio Damaska. Uslijedile su žestoke borbe i teško granatiranje. Među metama se našlo i sjedište Obavještajnog odjela sirijskog zrakoplovstva.

Pobunjenici su ga nakratko zauzeli, ali su se morali povući uslijed žestokog granatiranja. Nova meta njihovih napada sada je strateška autocesta.

“Nalazimo se na autoputu Damask – Homs. Možemo ga presjeći, ali ne želimo to učiniti zbog civila”, kaže Abu Dhiab, zapovjednik oporbenih snaga.

Damask nije daleko odavde. Preuzimanje kontrole nad Damaskom promijenilo bi tijek rata. No, upravo taj cilj danas je jednako daleko kao i prije tri godine, kada je sukob počeo.

Izvor: Al Jazeera i agencije