Borbe u Nagorno-Karabahu: Dogovor o primirju nije zaustavio rat

Najnoviji rat, započet 27. septembra, najteži je sukob od okončanja prethodnog 1994. godine (EPA)

Sukob azerbejdžanske i armenske vojske oko regiona Nagorno-Karabaha ne jenjava ni u srijedu.

Dogovoru o prekidu vatre uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država koji je stupio na snagu pre samo dva dana, nije zaustavio rat koji je najnovija faza višedecenijskog sukoba, prenosi Beta.

Zvaničnici Nagorno-Karabaha rekli su u srijedu da su azerbejdžanske snage višecijevnim raketnim bacačima “Smerč”, razornim oružjem sovjetske proizvodnje, gađale Stepanakert, glavni grad regije, i obližnji Šuši gdje je jedan civil poginuo, a dvoje je ranjeno.

Armenski vladin infocentar je saopćio da su azerbejdžanske snage gađale porodilište u Stepanakertu.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane odbacilo je te tvrdnje i optužilo armenske snage za upotrebu “Smerča” protiv azerbejdžanskih gradova Tertera i Barda, gdje je poginulo više od 20 ljudi, a ranjeno 60.

Glasnogovornica armenskog Ministarstva odbrane, Šušan Stepanjan, odgovorila je da su te optužbe “neosnovane i lažne”.

‘Adekvatan odgovor’

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev na Twitteru je obećao “adekvatan odgovor” na napad.

Nagorno-Karabah je formalno dio Azerbejdžana, ali Baku od 1994. godine nema kontrolu nad tom većinski armenskom oblašću čija separatistička vlast ima podršku Jerevana.

Najnoviji rat, započet 27. septembra, najteži je sukob od okončanja prethodnog 1994. godine.

Po zvaničnicima Nagorno-Karabaha, jesenas je poginulo 1.068 njihovih vojnika i 39 civila, a 122 civila su ranjena. Azerbejdžanske vlasti nisu saopštile svoje vojne gubitke, ali kažu da je u sukobima ubijeno 69 civila i da su ranjena 322.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je prošle sedmice da Moskva ima informaciju da je u sukobu poginulo gotovo 5.000 ljudi.

Rusija, Sjedinjene Države i Francuska kopredsjedavaju takozvanom “grupom iz Minska” koju je osnovala Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju za posredovanje u tom sukobu, ali njihovi pokušaji da pregovaraju o političkom rješenju su zastali.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev je više puta kritizirao tu grupu jer za 28 godina nije postigla nikakve rezultate i istakao da Azerbejdžan ima pravo da povrati svoju teritoriju silom, pošto međunarodno posredovanje nije uspjelo.

Izvor: Agencije