Borba za utjecaj i moć u redovima iračkih šiita

'Pripadnici Narodne mobilizacije žele da država bude slaba, a njihove bande najsnažnije', smatra irački premijer (Al Jazeera)

Žestoka retorika između stranaka šiitske Nacionalne alijanse dostigla je vrhunac nakon što je irački premijer Haider al-Abadi veoma ozbiljno napao šiitske milicije, optuživši ih da stoje iza brojnih pokušaja otmica koje su se desile u posljednje vrijeme te ih proglasio odgovornima za oružane sukobe koji su se dogodili u Bagdadu.

Između pripadnika iračke policije i oružanih skupina koje tvrde da pripadaju frakcijama Narodne mobilizacije izbili su nasilni sukobi 18. maja u Palestinskoj ulici u istočnom dijelu Bagdada, što je rezultiralo velikim brojem poginulih i ranjenih.

Al-Abadi je već ranije skrenuo pažnju na svojoj sedmičnoj konferenciji za novinare da su pripadnici Narodne mobilizacije “ti koji žele da država bude slaba, a da njihove bande budu najsnažnije kako bi mogli preuzeti kontrolu nad državnim strukturama uz upotrebu sile i prijetnju oružjem”.

Saopćenja iračkog premijera podudaraju se s izjavama vođe Sadrističkog pokreta (Tayyar al-Sadri) Moqteda al-Sadra, koji je tražio da se protjeraju “otmičari i zločinci” iz Narodne mobilizacije, kako ih je opisao, i da im se zabrani izlazak na izbore. Također je pozvao da se oni “javno osude i bojkotiraju”, naglasivši da otmice nanose štetu Iraku ne samo na unutrašnjem nego i na međunarodnom planu.

Jedan od lidera Sadrističkog pokreta Emir al-Kinani smatra da se situacija u Nacionalnoj alijansi razlikuje u odnosu na period prije 2014. godine, naročito nakon pada iračkih teritorija u ruke grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) te fetve vjerskog autoriteta Alija al-Sistanija da je džihad kolektivna obaveza, što je doprinijelo tome da pojedine oružane frakcije ustraju i počnu djelovati izvan kontrole.

Frakcije

Al-Kinani priznaje da šiitska komponenta uključuje oružane frakcije, od kojih pojedine slijede koncept Wilayat al-Faqiha i eksplicitno izražavaju svoju dogmatsku vezanost za vrhovnog vođu u Iranu, Alija Khameneija, dok druge slijede Al-Sistanija, šiitskog autoriteta u Iraku. Kaže da je “gotovo iščezao strah od frakcija Saraya al-Salam, koje je formirao vođa Sadrističkog pokreta, nakon odluke Sadra da ih raspusti kad više ne bude potrebe za njima”.

Poznato je da frakcija “Iran” ne poštuje odluke Al-Abadija, kao vrhovnog komandanta Oružanih snaga Iraka, dodaje Al-Kinani te kaže da se Al-Abadi najviše boji da bi ove skupine mogle doživjeti ekspanziju na račun države i da neće ispoštovati odluku o smanjenju broja svojih boraca nakon što se okonča borba protiv ISIL-a. Također je istakao da postoji odluka da se sve frakcije izvedu iz grada, ali da taj korak možda neće biti ispoštovan u slučaju da stupi na snagu.

Islamski mislilac Ghalib al-Shabender očekuje da će doći do pogoršanja sigurnosne situacije kako se bliže izbori. Mnoge strane iskoristit će takvu situaciju, smatra on, osim toga da se snage Narodne mobilizacije nastoje stacionirati na sirijskoj granici. “Ovakva situacija uvest će nas u sukob s Amerikom i Turskom, koje se protive takvom usmjerenju”, rekao je Al-Shabender.

Što se tiče utjecaja ovakvih dešavanja na šiitsku komponentu, on kaže da je “irački šiitski identitet uništen iznutra nakon dokidanja nacionalne odrednice”. Kaže da se ovakva situacija “ne dešava samo kada su šiiti u pitanju već i ostale komponente iračkog društva”.

Zavjera

Saad al-Matlabi, lider koalicije Dawlat al-Qanun (Pravna država), minimizirao je utjecaj ovih dešavanja na koheziju šiitske komponente. Smatra da se političko neslaganje odnosi isključivo na druge komponente iračkog društva koje se suočavaju sa stvarnom krizom, rekavši da ono što se dešava spada u koncept “teorije zavjere”.

Međutim, priznaje da je “nedisciplirano” ponašanje koje se pripisuje pripadnicima Narodne mobilizacije dovelo Vladu u neugodnu poziciju, poput pitanja nestanka sedam aktivista. Optužio je pojedine strane (koje nije imenovao) da se služe nasiljem za stvaranje haosa u državi.

Nepoznata oružana skupina otela je 8. maja studente i aktiviste iz mjesta Bataween u Bagdadu, koji su pušteni na slobodu dan kasnije, prema saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Politički analitičar Jassim al-Musavi smatra da je rivalitet među šiitima trenutno na najvišem nivou te očekuje da će naredni izbori pokazati snagu i istinu o kandidatima, pogotovo u vezi s utjecajem oružanih skupina. Naglasio je da će “šiitska borba biti žešća od bilo koje prethodne bitke, dok će vjerski autoriteti biti nemoćni učiniti bilo šta u vezi s tim”.

Politički analitičar Nabil al-Azavi smatra da je u Iraku situacija vanredna, a da je regionalno uplitanje u pitanja ove države doprinijelo pojavi brojnih i aktivnih oružanih frakcija, naglasivši da je teško proglasiti odgovornom određenu stranu usred ovakvog haosa. Ističe da je ovdje riječ o sukobu i političkom rivalitetu, pogotovo zato što se u državi uskoro trebaju održati izbori.

Politički analitičar Qahtan al-Khafaji smatra da je Al-Abadijevo upozorenje očekivano, s obzirom na to da pripada strukturi koja je stranački i ideološki kompatibilna s Narodnom mobilizacijom, kao i da strahuje od konfrontacije na terenu s ovim oružanim frakcijama. Dodaje “da je to rizično te da svi pokušavaju smiriti situaciju u ovom trenutku”.

Izvor: Al Jazeera