Borba za minimalac od 15 dolara po satu

California i New York postale su prve savezne države koje su izglasale podizanje minimalne plate na 15 dolara po satu. Jedan od pet Amerikanaca živi od takve zarade u te dvije države. A u ostatku SAD-a, radnici sa sličnim primanjima očekuju usvajanje istog zakona.

Plaćanje računa nije jednostavno ako radite u industriji restorana brze ishrane, sa satnicom od deset dolara.

Ali, za Albinu Ardon dolaze bolja vremena. U 2017. ona i još dva miliona radnika na minimalcu u Californiji, dobit će povišicu pola dolara po satu. Prva povišica u nizu koja bi trebala dovesti do satnice od 15 dolara do 2022. godine.

“Sa 15 dolara neću živjeti kao bogatašica. Ali živjet ću dostojanstveno. Moći ću djeci osigurati bolje uvjete i neću zavisiti od socijalne pomoći”, kaže Albina Ardon, radnica u restoranu brze hrane.

Guverner Jerry Brown potpisao je legislativu u ponedjeljak, navodeći kako je to bitan dan za ekonomsku pravdu.

Isto je uradio guverner države New York, čiji su zakonodavci dogovorili da minimalnu satnicu na 15 dolara podignu do 2018. godine.

Pritisak i u drugim državama

Borba za 15 dolara počela je 2012.  u New Yorku sa štrajkom radnika lanaca restorana brze hrane. Tada su kritičari govorili kako je njihov cilj nedostižan. Ali nakon Californije i New Yorka, pritisak raste i u drugim saveznim državama.

Gregory je radio u lancu picerija Dominos, kada je sudjelovao u prvom štrajku. Danas radi za sindikat, koji predvodi borbu za satnicu od 15 dolara.

“I dok sindikati slave, poslodavci predviđaju da će rast minimalca rezultirati otkazima“, kaže sindikalac Gregory Reynoso.

“Ovo će pogoditi lokalne restorane, male samoposluge, hemijske čistionice i sve kompanije koje rade sa malim profitnim maržama, i na rubu poslovne isplativosti”, tvrdi Ruben Gonzalez iz Privredne komore Los Angelesa.

Drugi ekonomisti vjeruju da prednosti rasta minimalca premašuju potencijalna otpuštanja.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera
_