Borba za kupce pametnih satova

Ova godina proglašena je godinom pametnih satova. Mnogobrojni modeli već su dostupni na tržištu, ali većina svojim dizajnom nije uspjela privuči kupce. Sada sve više modernih i korisnih pametnih satova dolazi u prodavnice iz Hong Konga.

Pametni sat je naredni korak u vrijeme kada naučna fantastika postaje stvarnost. Mogu uraditi većinu stvari kao pametni telefoni, pa i više. Ali, za sada, proizvođači pametnih satova bore se da pronađu kupce.

Novi modeli izlaze na tržište ove godine i mnogo su inovativniji. Više liče na tradicionalni ručni sat, a manje na mini pametne telefone. Neki imaju opciju pritiska na jedno dugme za razgovor, a drugi imaju GPS dugmad za slučaj nesreće.

Početak ere pametnih satova

Jedan model kineskog proizvođača čak ima i safirno naličje. Međutim, neki posmatrači ove industrije tvrde da smo tek na početku ere pametnih satova.

”Imaju sjajne opcije. Možete koristiti navigaciju. Glasovne komande su odlične, a neke aplikacije su vrlo uvjerljive. Ali, skupi su i baterija im ne traje dugo. Iako će biti privlačniji u budućnosti, sada su godinu ili dvije udaljeni od toga”, kaže Gareth Beavis iz TechRadara.

Kako će novi pametni satovi biti prihvaćeni u Aziji, tradicionalno otvorenom tržištu? Hoće li ih ljudi kupovati samo zbog trenda, ili zato što zaista žele koristiti tehnologiju? Trenutno su na ulicama ulicama Hong Konga mišljenja podijeljena.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera