Oglasi

Borba protiv rasizma u SAD-u nije završena

Iako se društvo promijenilo tokom Obaminog mandata, veliki broj Afroamerikanaca i dalje živi u getoima gdje vlada nasilje.
Učesnici tribine smatraju da je novi Obamin mandat podstrek za dalju emancipaciju društvaAP

Američko društvo se promijenilo nakon izbora Baracka Obame za predsjednika, ali borba protiv rasizma u Sjedinjenim Američkim Državama još nije završena, ocijenili su učesnici tribine u Washingtonu.

Na skupu koji je organizirala nevladina organizacija New America Foundation, učestvovali su univerzitetski profesori, novinari i pisci, iznoseći ocjenu da je novi Obamin mandat podstrek za dalju emancipaciju društva.

"Razmišljanja ljudi su se promijenila, a da oni toga nisu ni svjesni", rekla je potpredsjednica Kellogg fondacije Gail Christopher, dodajući da to ne znači da je rasizam iskorijenjen, ali da je svakakao potrebno više empatije u američkom društvu.

Aktivistkinja za prava manjina je ocijenila da je odnos medija u SAD-u prema Afroamerikancima bolji nego prije pet godina.

Optimizam da sa Obamom Amerika napreduje iznio je i urednik u Washington Postu Doug Blackmon, kazavši da su danas šanse za jednaka prava Afroamerikanaca neuporedivo bolja nego tokom proteklih decenija.

Nasilje i ulična pravda

"U ovoj zemlji, na jugu, do prije sto godina smo imali robove, iako je taj sistem zvanično bio ukinut poslije građanskog rata", kazao je Blackmon, koji je i autor nekoliko knjiga o robovlasništvu u SAD-u.

Profesor sociologije sa Yale unverziteta Elijah Anderson upozorio je da i pored toga što mnoge afroameričke porodice danas čine srednju klasu u SAD-u, veliki broj njihovih sunarodnjaka je i dalje u getu u velikim gradovima.

"Tu se ništa nije promijenilo - nasilje, ubistva, ulična pravda, jer za drugu ne znaju, to je realnost koju vidimo u Philadelphiji, Detroitu, Obaminom rodnom Chicagu", istakao je ovaj profesor.

Prema zvaničnim podacima, 27,6 posto afroameričkih porodica živi ispod granice siromaštva u Americi, u odnosu na prosjek od 15 posto na nivou cijele države.

Također, blizu 20 posto nema nikakvu vrstu zdravstvenog osiguranja.

Izvor: Al Jazeera