Borba protiv rasizma u SAD-u nije završena

Iako se društvo promijenilo tokom Obaminog mandata, veliki broj Afroamerikanaca i dalje živi u getoima gdje vlada nasilje.

Barack Obama, SAD, Rasizam, Afroamerikanci
Učesnici tribine smatraju da je novi Obamin mandat podstrek za dalju emancipaciju društva [AP]

Američko društvo se promijenilo nakon izbora Baracka Obame za predsjednika, ali borba protiv rasizma u Sjedinjenim Američkim Državama još nije završena, ocijenili su učesnici tribine u Washingtonu.

Na skupu koji je organizirala nevladina organizacija New America Foundation, učestvovali su univerzitetski profesori, novinari i pisci, iznoseći ocjenu da je novi Obamin mandat podstrek za dalju emancipaciju društva.

"Razmišljanja ljudi su se promijenila, a da oni toga nisu ni svjesni", rekla je potpredsjednica Kellogg fondacije Gail Christopher, dodajući da to ne znači da je rasizam iskorijenjen, ali da je svakakao potrebno više empatije u američkom društvu.

Aktivistkinja za prava manjina je ocijenila da je odnos medija u SAD-u prema Afroamerikancima bolji nego prije pet godina.

Optimizam da sa Obamom Amerika napreduje iznio je i urednik u Washington Postu Doug Blackmon, kazavši da su danas šanse za jednaka prava Afroamerikanaca neuporedivo bolja nego tokom proteklih decenija.

Nasilje i ulična pravda

"U ovoj zemlji, na jugu, do prije sto godina smo imali robove, iako je taj sistem zvanično bio ukinut poslije građanskog rata", kazao je Blackmon, koji je i autor nekoliko knjiga o robovlasništvu u SAD-u.

Profesor sociologije sa Yale unverziteta Elijah Anderson upozorio je da i pored toga što mnoge afroameričke porodice danas čine srednju klasu u SAD-u, veliki broj njihovih sunarodnjaka je i dalje u getu u velikim gradovima.

"Tu se ništa nije promijenilo - nasilje, ubistva, ulična pravda, jer za drugu ne znaju, to je realnost koju vidimo u Philadelphiji, Detroitu, Obaminom rodnom Chicagu", istakao je ovaj profesor.

Prema zvaničnim podacima, 27,6 posto afroameričkih porodica živi ispod granice siromaštva u Americi, u odnosu na prosjek od 15 posto na nivou cijele države.

Također, blizu 20 posto nema nikakvu vrstu zdravstvenog osiguranja.

Izvor: Al Jazeera

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.