Borba protiv nelegalne gradnje u Srbiji

Od početka procesa legalizacije objekata, u Srbiji je podneseno 770 hiljada zahtjeva, a pretpostavlja se da skoro isto toliko još nije.

Vlasti u toj zemlji uveliko pozivaju građane da prijave nelegalne objekte i prijete njihovim rušenjem, ali divlje gradnje i dalje ima.

Jedan takav primjer su kuće na novo-beogradskoj obali Save, među njima i one državnih funkcionera.  

Nekada šumovita obala danas je elitno vikend naselje. Iako je obala javna površina, mnogi su tu sebi napravili privatne posjede. Oliver Ilić je tu odrastao.

“Osećam se loše zato sto nadležne institucije koje su i plačene i nadležne da se time bave se time ne bave, čak i vi kada pokušate da im kao građanin pomognete da vide problem oni se trude da ga banalizuju i da ga predstave nerešivim“, tvrdi Ilić.

Izgled obale

Satelitski snimci najbolji su dokaz kako se za samo nekoliko godina promijenio izgled te obale.

“Mislim da je više stotina, ako ne i hiljada tona šuta tu nasuto. Ceo nasip podnožje nasipa je podignuto, tu su reni bunari odakle se svi snabdevamo vodom,niko ne zna šta se u tom šutu nalazi , tu može da bude azbest. Niko to ne kontroliše. Kao što vidite nikog ovde nema“, kaže Oliver.

Posječeni su drvoredi i uklonjene rampe na nasipu.

“Nisu problem samo nelegalno izgrađene kuće, celom dužinom je nasip pretvoren u prometnu ulicu, kako bi vlasnici vikendica lakše dolazili  u svoje kuće za odmor“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka, Jelena Milutinović.

Lokalni stanovnici su se bunili, podnosili prijave, ali na toj obali i dalje se nesmetano gradi. 

Ovim terenom rukovodi preduzeće Beogradvode, ali od njih nismo dobili odgovore.

Ni od komunalne inspekcije, na pitanje da li je neko odgovarao za sječu stabala.

U saopštenju opštine Novi Beograd piše da su zbog bespravne gradnje pokrenuli postupak protiv svih investitora, ali da ne mogu još ništa da učine, jer su vlasnici vikendica predali zahtjev za legalizaciju. Ti zahtjevi još nisu odbijeni.

“Ti objekti ne mogu biti legalizovani, ali procedura i zakon moraju se ispoštovati. Sve što je u postupku legalizacije mora prvo dobiti odluku, na kraju i sudski epilog pravosnažnosti i onda može se ući u proces uklanjanja objekata“. Smatra Aleksandar Šimić iz Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu.

Beogradsko vikend naselje na obali Save javnosti posebno bode oči,  jer tu vikendice imaju mnogi uticajni ljudi. Među njima i sinovi predsjednika Srbije.

‘Pravni haos’

Nekadašnji član Vijeća za Borbu protiv korupcije, profesor Čedomir Čupić kaže da je ovaj slučaj jasan pokazatelj pravnog haosa u zemlji.

“To pokazuje da ova država ne počiva na vladavini prava ili vladavini zakona, nego  na vladavini političke volje i od političke volje zavisi kako ce se donositi zakoni, a još više kako će se ti zakoni primenjiavti, odnosno neprimenjivati“, zaključio je Čupić.

Od kuća je nemoguće prići rijeci. Oni koji su se tu naselili sada uživaju u pogledu.

Ostali građani prinuđeni su da se zadovolje šetnjom ili sada već, zbog automobila, opasnom vožnjom bicikla na nasipu.

Izvor: Al Jazeera