Borba protiv izumiranja starih jezika u Gvatemali

Gvatemala je domovina Maja i ima jednu od najvećih populacija domorodačkih naroda u Južnoj i Sjevernoj Americi. Osim španjolskog, u Gvatemali se govore još 23 službena jezika. Neki od njih uskoro bi mogli izumrijeti.

Expectación Garcia odlučan je da spasi jezik svog naroda od nestanka. Usprkos tome što zajednica broji više od 200.000 ljudi, svega nekoliko starijih osoba tečno govori jezik Xinka. Expectación se nada da će to promijeniti i prenosi svoje znanje novim učiteljima.

“Ukoliko umrem, šta će se dogoditi s ovim znanjem? Bit će izgubljeno. ako ga podijelim s učiteljima i prijateljima u školama, procvjetat će”, smatra Garcia.

Od dolaska Španjolaca, prije pet stoljeća, rasizam i diskriminacija gušile su kulture naroda Gvatemale, samim tim i njihove jezike. Oni sada čine 40 posto ukupne populacije, što je dovoljno da vladu prisile na akciju.

“Godine 2012. u Gvatemali je usvojen zakon kojim se službeno priznaju 23 domorodačka jezika. Zakon također predviđa sredstva iz vladinih fondova za njihovo očuvanje”, javio je Al Jazeerin reporter David Mercer.

Domoroci nisu prioritet vlastima

Unatoč tom obećanju, proizvodnju rječnika i drugih obrazovnih materijala na jezicima domorodaca većim dijelom financiraju privatne skupine. Aktivistica Elba Mollinedo de Porras smatra da bi Vlada trebala ispuniti preuzete obveze.

“Vladina uloga je minorna. Domorodačke zajednice joj nisu prioritet. Smatraju da im ne treba pomoć jer će uvijek živjeti na isti način”, ukazuje.

Isabelo Sanchez vjeruje da je ponos centralni dio jedne kulture. Taj 26-ogodišnjak tokom odrastanja nije učio jezik Xinka, ali sada zna dovoljno da može podučavati studente u privatnoj školi.

“Želim da moji studenti nauče barem osnove jezika. Znam da će im poznavanje vlastite kulture otvoriti mnoge perspektive u budućnosti. A znanje mogu dijeliti unutar njihovih obitelji”, uvjeren je Sanchez.

Xinka, jezik koji se drži na slamci, održavaju oni koji baštine njegovu vrijednost i nadu da će biti važan i generacijama koje dolaze.

Izvor: Al Jazeera