Bor: Kafa na 400 metara ispod zemlje

Ako je nekome dosadilo ispijanje kafe na uobičajenim mjestima, pravo je vrijeme da kafeniše na 400 metara ispod zemlje.

U borskom rudniku, gdje se iskopava ruda bakra, napravljen je kafić u kojem se rudari odmaraju. Međutim, prostor je otvoren i za turiste.

Kakvog je ukusa rudarska kafa i kako to sve izgleda duboko ispod površine zemlje, istražio je reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Veliki natpis “Srećno” kod ulaza u lift. Sreća vas mora pratiti pri silasku u bilo koji rudnik, pa i u borski.

Spuštanje velikim liftom na dubinu od 400 metara izaziva čudan osjećaj u stomaku. Kao i u avionu, blago gubite pritisak u ušima. Rudari su se na to odavno navikli.

Stigli smo u prostranu i osvijetljenu jamu. Hoda se po šljunku. Čisto je, ali vlažno.

Horizontala je probijena prije 30 godina. Geolozi nam pokazuju historiju naše planete.

Hljeb sa sedam kora

Rudar Vasa Nestorović probija stijenu. Potrebno je da probuši dva i po metra kako bi odvalio kamen. Kaže da je rad s bušilicom izuzetno težak. S njom je svaki dan po osam sati.

“Sa njom radim od 1981. godine, ona je 30 i nešto godina stara mašina, koja se eksploatisala u borskoj jami. Odavno se radi s njom”, priča Vasa.

U dcijelu rudnika koji nije osvijetljen Milomir Živković, referent službe za bezbjednost, prepričava rudarsku priču “o sedam kora hljeba”, koja je nastala tokom nacističke okupacije. Kaže da su rudari tada krvavo radili.

“Pa je tih sedam horizonata ispod površine zemlje rudare asociralo na neki hleb sa sedam kora i, ustvari, to je predstavljao jedan veoma težak rad, jer su Nemci izuzetno izrabljivali te radnike”, kaže Milomir.

Poslije sat vremena obilaska jame, vrijeme je za pauzu.

“Bilo da je leto ili zima, na 400 metara ispod zermlje temperatura je prijatnih 16 stepeni. U samom kafiću, gde se rudari odmaraju, polako se skupljaju rudarski eksponati, a taj prostor uskoro će postati i muzej”, izvještava Kostić.

Broz nagradio Međeda

Kafe kuharica Ljilja već je spremila kafu i čaj. Kafić ima 65 kvadrata, popstavljeni su stolovi i šank. Idelano mjesto za kratki odmor. Priča se o platama i beneficiranom radnom stažu.

Međed Huseonović je čuveni borski rudar, kojeg je Josip Broz Tito nagradio jer je u samo jednom danu izvalio 980 tona stijena.
Informacije o rudarima i rudniku veoma zanimaju turiste, kojih je najviše baš iz Bora.

“Ideja poslovodstva je bila da omogući posetu ovom delu kompanije, pre svega Boranima koji nikada nisu sišli ovde, a takvih je preko 95 odsto”, kaže Gorica Tončev – Vasilić, portparol RTB Bor.

“Slavice, poseta je završena, ide koš gore” – tako se poziva lift koji nas vraća na površinu. Poslije dva minuta vožnje, i pritisak se vraća u normalu.

Rastajemo se s našim domaćinima – rudarima. Vasi, koji se vraća u zemlju, želimo uspješan rad uz standardan pozdrav – “Srećno”.
Zatvaraju se vrata od lifta, Vasa maše.

Izvor: Al Jazeera