Bonusi u britanskom ministarstvu odbrane

Premijer David Cameron s pripadnicima britanske vojske (AFP)

Civilni službenici britanskog ministarstva odbrane dobijali su ogromne dodatke na plate, uprkos činjenici da su najavljene oštre mjere štednje, piše britanski dnevnik Daily Telegraph (DT).

Prema pisanju lista, jedan civilni službenik u ministarstvu odbrane dobio je više od 100.000 eura dodatka na svoju šestocifrenu, platu dok su istovremeno pripadnici oružanih snaga suočeni s dvogodišnjim zamrzavanjem primanja, a njih oko 20.000 je proglašeno tehnološkim viškom.

DT navodi da su dodaci isplaćivani od aprila prošle godine i da je više od 55.000 službenika dobilo bonuse za svoj rad osim plate.

List ističe da se očekuje da će ministarstvo odbrane u tekućoj finansijskoj godini isplatiti više bonusa nego prošle, iako se smatra da pokušava drastično smanjiti broj civilnih službenika u sklopu najavljenih mjera štednje.

Dodaci su isplaćivani od aprila prošle godine, a više od 55.000 službenika dobilo je bonuse za svoj rad osim plate.

Britansko ministarstvo odbrane izloženo je posebno teškim kritikama zbog svoje finansijske politike, naročito u vojnim nabavkama, gdje su veliki projekti kritizirani zbog kašnjenja ili prevelike potrošnje.

DT napominje da je ministarstvo odbrane izbalansiralo svoje knjige, vršeći duboke rezove u vojsci, čime je broj vojnika smanjen na najmanji nivo od Burskih ratova.

Kritičari smatraju da mjere štednje u vojsci ne bi bile tako oštre da nije vođena veoma loša finansijska politika.

Izvor: Agencije