Bondov Aston Martin prodan za tri miliona eura

Rekviziti iz posljednjeg filma o tajnom agentu 007, našli su se na aukciji u Londonu. Na prodaji je bilo gotovo sve – od redateljske klape, do Bondovog Aston Martina. Sva zarada ide u humanitarne svrhe.

Rijetko koje vozilo iz filmske industrije izaziva toliko pažnje koliko luksuzni, sportski, tehnološki futuristički automobil, za čijim volanom sjedi najopasniji tajni agent – James Bond.

S izuzetkom nekoliko filmova iz 90-ih, titulu Bondovog automobila tradicionalno je nosio britanski Aston Martin.

Model DB10 dizajniran je specijalno za posljednji Bondov film – Spectre. Napravljeno je ukupno 10 ovakvih automobila, od kojih je svaki prilagođen za određene scene i specijalne efekte.

No, vjerojatno će se samo jedan naći na cesti – nakon što je na aukciji prodan za 2,4 milijuna funti, odnosno više od tri milijuna eura.

Jedan od producenata filma smatra kako je veza između Jamesa Bonda i luksuza glavni mamac za kupce.

‘Bondovski stil života’

“Bond je čovjek koji voli otmjene stvari u životu. Živi od danas do sutra, zbog čega uživa u svakom trenutku. Jede najbolju hranu, pije martini i naravno, vozi Aston Martin. Mnogo ljudi se žele identificirati s tim stilom života”, kaže filmski producent Greg Wilson.

Na aukciji su se našli i drugi, cijenom pristupačniji rekviziti, poput potpisanih crno-bijelih portreta glumaca, koktel seta za martini te prstena kojeg u filmu nosi glavni negativac.

“Baš smo se smijali tome kako će kupac tog prstena imati osjećaj pripadnosti najmoćnijoj svjetskoj kriminalnoj organizaciji. U svakom slučaju, zanimljiv predmet sa zanimljivom pričom”, kaže Nicolette Tomkinson iz Christiesa.

Od prodaje rekvizita iz Bondovog filma zarađeno je više od tri i pol milijuna eura, koji će biti proslijeđeni humanitarnim organizacijama poput Liječnika bez granica te UN-ovom odjelu za uklanjanje mina.

Izvor: Al Jazeera i agencije