Bombonjera izazvala diplomatski rat Hrvatske i Slovenije

Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije vratilo je bombonjere hrvatskoj ambasadi - i to u kesama s natpisom 'I feel Slovenia' (Kraš)

Hrvatska ambasada u Sloveniji poslala je većem broju zaposlenih u tamošnjem Ministarstvu vanjskih poslova i ostalim institucijama te kabinetu premijera Mire Cerara i predsjednika Boruta Pahora novogodišnji poklon – bombonjeru.

Međutim, slovenski diplomati nisu bili previše oduševljeni i poklon su ocijenili kao nedopustivu provokaciju.

Radi se o “Kraševoj” bombonjeri koja se zove “Pozdrav iz Hrvatske”. Na omotu je dijelom vidljiva karta Hrvatske, a ispod omota se može vidjeti cijela karta Hrvatske na kojoj je granica između Hrvatske i Slovenije nacrtana po sredini Piranskog zaliva, piše Index.hr.

S obzirom na to da granica između ove dvije države još nije odlučena i da je predmet arbitraže, Ministarstvo vanjskih poslova vratilo je bombonjere hrvatskoj ambasadi – i to u kesama s natpisom “I feel Slovenia”, piše Dnevnik.si.

Bez protestne note

Slovenija za sada ne razmišlja o slanju protestne note jer “ne želi dodatno zaoštravati odnose između dvije države”, dodaje ovaj portal.

Nedavno je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović tokom posjete Dubrovniku podijelila djeci u vrtiću paketiće u kojima se, između ostalog, našla i čokolada iz Srbije, što je izazvalo bijes jednog roditelja.

Hrvatska predsjednica izjavila je da nije lično provjeravala sadržaj korpe i da je neugodno iznenađena time što je podijelila čokoladice proizvođača iz Srbije.

Izvor: Agencije