Oglasi

Bombom i pištoljem na barove u Meksiku

U napadu na barove, čiji su vlasnici u srodstvu, ubijeno je pet osoba, uključujući i jednog Amerikanca.
Na sjeveru Meksika je najviše žrtava povezanih sa organiziranim kriminalomEPA

Četrdesetpetogodišnji Amerikanac bio je među pet ubijenih u napadima u dva meksička bara, javile su lokalne vlasti.

U drugom najvećem meksičkom gradu Guadalajari desila su se dva napada u kojima je korištena ručna bomba, a ispaljeno je ukupno 45 metaka pištolja kalibra devet milimetara. Povrijeđeno je 17 ljudi, a svjedoci kažu da je u oba napada jedan napadač sa ulice otvorio vatru na bar.

Organizirani kriminal

Drugi napad se dogodio 15 minuta nakon prvog, a čini se da su oba napada usmjerena ka vlasnicima lokala, koji su u rodbinskoj vezi, rekao je tužitelj Jorge Villasenor.

Dodao je da istražitelji sumnjaju u umješanost organiziranog kriminala „zbog tipa oružja koje je korišteno“. „Napad je usmjeren ka lokalima, ne određenoj osobi. To je smjer u kojem će se kretati istraga“, rekao je on. Vlasnici lokala se ispituju da bi se utvrdio motiv.

Dvije osobe, uključujući jednog Amerikanca, ubijeni su kada je napadač otvorio vatru na bar „Gol“, gdje su prisutni gledali nogometni derbi Chivas – America, rekao je tužitelj. Poginuli Amerikanac je Jeff Lydell Comer, kojeg je identifikovala njegova saputnica. Druga žrtva je 20-godišnji Meksikanac, i obojica su bili mušterije bara.

Petnaest minuta ranije, napadač je otvorio vatru na „Ruta 66“ bar u drugom kvartu. Na taj lokal je bacio i bombu. Jedna 28-godišnja mušterija i 30-godišnji uposlenik su nađeni ubijeni ispred bara, dok je 23-godišnja konobarica kasnije preminula od povreda.

U četvrtak u Chiuhuahui, na sjeveru Meksika je jedan muškarac otvorio vatru u jednom baru i ubio sedam i ranio dvije osobe. Na sjeveru Meksika ima najviše žrtava nasilja povezanog s organiziranim kriminalom, a Guadalajara, drugi grad zemlje je u posljednjih godinu dana postao poprište sukoba u kojima je u cijeloj zemlji od decembra 2006. poginulo više od 70.000 ljudi kada je počela vojna ofanziva protiv organiziranog kriminala.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.