Bombaški napad na indijski konzulat

U eksploziji automobila-bombe poginulo je najmanje osam osoba, a više od 20 je ranjeno u subotu ujutro blizu konzulata Indije u Jalalabadu, na istoku Afganistana, izvijestili su lokalni dužnosnici, prenosi Hina.

“Automobil-bomba zaletio se u ogradu blizu konzulata i eksplodirao”, rekao je za FP glasnogovornik Vlade pokrajine Nangarhara Ahmadzia Abdulzai, dodajući da su trgovine u blizini mjesta eksplozije pretrpjele velika oštećenja.

“Osam civila je ubijeno, a 22 su osobe ranjene u napadu na konzulat u Jalalabadu”, izjavo je policijski zapovijednik iz Nangarhara Sharif Amin.

Neozlijeđeni uposlenici Konzulata

Medicinski izvori potvrdili su broj žrtava.

Ministarstvo vanjskih poslova Indije objavilo je da su svi indijski uposlenici konzulata neozlijeđeni i sigurni, prenosi Reuters i dodaje kako se napad dogodio nakon što su Sjedinjene Američke Države izdale upozorenje za putovanje Amerikancima širom svijeta zbog informacija o povećanoj prijetnji Al-Kaide.

Afganistanski dužnosnik rekao je da ne zna šta ili ko je bio meta napada koji se dogodio dan nakon žestokih borbi u toj pokrajini, a u kojima su poginula 22 afganistanska policajca i 76 talibana.

Izvor: Agencije