Bombaški napad ispred biračkog mjesta u Pakistanu

Eksplozija se dogodila u neposrednoj blizini dugog reda birača. (EPA)

Bombaš samoubica raznio se pored biračkog mjesta na jugozapadu Pakistana u srijedu, pri čemu je poginula najmanje 31 osoba, među kojima troje djece, a mnogi su ranjeni tako da se strahuje da bi broj žrtava mogao rasti, rekli su dužnosnici.

Nasilje je izbilo dok su milioni ljudi u Pakistanu izlazili na birališta na parlamentarnim izborima koji se održavaju uz jake sigurnosne mjere nakon napete kampanje obilježene napadima i optužbama za upletanje vojske.

Eksplozija se dogodila u Quetti, glavnome gradu pokrajine Balochistan, gdje je bombaš samoubica na jednom predizbornom skupu ubio više od 150 ljudi.

Meta bombaša bio je visoki policijski dužnosnik i njegovo osiguranje, koji su stigli kako bi ispitali sigurnosne uvjete na biralištu.

Dužnosnik u eksploziji nije ozlijeđen, no među žrtvama su i dvojica pripadnika njegova osiguranja, potvrdila je policija u Quetti.

U obližnju bolnicu dovezeni su ranjeni i mrtvi ljudi, a liječnik te bolnice Mohamed Jafar rekao je  da bi broj žrtava mogao biti veći jer su mnogi u kritičnom stanju.

Ranije je javljeno da su u napadu ubijene najmanje 24 osobe.

Lokalni mediji javljaju da su pripadnici snaga bezbednosti sprečili bombaša u nameri da uđe na biračko mesto, a da je on potom aktivirao eksploziv.

Eksplozija se dogodila u neposrednoj blizini dugog reda birača.

Među poginulima ima i policajaca

Komandir policije Abdul Razzak Cheema kazao je da je među poginulima najmanje pet policajaca.

Među ranjenicima je više životno ugroženih, pa se strahuje da bi bilans smrtno stradalih mogao rasti.

Još jedna eksplozija dogodila se u ponedeljak na biračkom mjestu u južnoj provinciji Sindh, rodnom mestu ubijene bivše premijerke Pakistana Benazir Buto.

U tom napadu su ranjene najmanje četiri osobe.

Iz više pakistanskih gradova izvori javljaju da je došlo do sukoba među aktivistima političkih partija.

U Pakistanu su u toku parlamentarni izbori, prvi nakon uvođenja vojne vlade.

Izvor: Al jazeera i agencije