Bombardovan aerodrom u Sani, obustavljena dostava pomoći

Pobunjenici navode da je u zračnom udaru potpuno uništen radionavigacijski sistem (Administracija civilne avijacije u Jemenu)

Jemenski pobunjenički pokret Husi optužio je koaliciju na čelu sa Saudijskom Arabijom za bombardovanje glavnog međunarodnog aerodroma u ovoj državi kad je uništena navigacijska stanica koja je ključna za primanje humanitarne pomoći.

Zvaničnici pokreta za Al Jazeeru navode da je meta dva zračna udara u utorak ujutro bio međunarodni aerodrom u Sani, prijestonici koju kontrolišu pobunjenici, zbog čega je on postao neupotrebljiv za dostavu već ograničene humanitarne pomoći, što dodatno komplikuje humanitarne napore u državi.

“Ovaj napad izvršen je kako bi nanio maksimalnu štetu i onemogućio milione Jemenaca da dobiju hranu i lijekove koji im život znače”, naveo je zvaničnik pokreta Husi koji se predstavio samo kao Mohammed.

Međunarodna koalicija nametnula je zatvaranje aerodroma u Sani u augustu 2016. i otad je sletjelo samo nekoliko UN-ovih aviona s humanitarnom pomoći.

Projektil na Rijad

Pobunjenici navode da je u zračnom udaru “potpuno uništen radionavigacijski sistem VOR/DM, zbog čega su obustavljeni jedini letovi na aerodromu u Sani – oni koji su donosili humanitarnu pomoć UN-a i drugih organizacija”.

Prošle sedmice pripadnici koalicije predvođene Saudijskom Arabijom pojačali su embargo na Jemen nakon što su pobunjenici Husi ispalili balistički projektil ka saudijskoj prijestonici Rijadu.

Raketa je presretnuta, nije bilo žrtava, ali je donijela novu blokadu Jemena i tvrdnje da je raketa u Jemen prošvercana iz Irana.

Jemen je uništen ratom koji traje od 2015, kada su pobunjenici Husi osvojili Sanu i svrgnuli administraciju predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija.

Dosad je poginulo više od 10.000 civila, a milioni su u opasnosti od smrti od gladi.

Izvor: Al Jazeera