Oglasi

Bomba u Afganistanu ubila i novorođenu bebu

Porodica se vraćala kući iz bolnice u gradu Sabari gdje se majka porodila, kada je njihovo vozilo naletjelo na bombu koju su postavili talibanski pobunjenici.
Poginulo je šest osoba, tri žene, dva odrasla muškarca i jedna tek rođena beba [Arhivski fotos]AP

Među šest članova porodice koji su poginuli u eksploziji bombe postavljene pored puta na istoku Afganistana bile su i novorođena beba i njena majka, saopćili su u nedjelju policija i očevici.

Porodica se u subotu navečer vraćala kući iz bolnice u gradu Sabari gdje se majka porodila, kada je njihovo vozilo naletjelo na bombu koju su postavili talibanski pobunjenici u provinciji Kost na pakistanskoj granici, navela je policija.

"Poginulo je šest osoba, tri žene, dva odrasla muškarca i jedna tek rođena beba", izjavio je za AFP zamjenik sefa policije u toj provinciji Muhamed Jakub.

Bombe postavljene pored puta predstavljaju glavno oružje ekstremista koji se bore protiv vlade u Kabulu. Od tih smrtonosnih improviziranih eksplozivnih naprava često stradaju civili koji koriste iste puteve kao i vojska.

Prema podacima UN, u prvoj polovini ove godine poginulo je 1.145 civila. Smatra se da su za 80 posto civilnih smrtnih slučajeva odgovorni pobunjenici, a više od polovine tih pogibija izazvano je eksplozijama bombi postavljenih pored puteva.

Izvor: Agencije
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.