Boltonova knjiga: Šta je Trump tražio od Arapa da zadrži svoje snage u regiji?

Bolton je u svojoj knjizi rekao da Trump, kao biznismen i predsjednik, ne brine i ne razumije složenost vanjske politike (EPA)

Piše: Mohammed Elmenshawi

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući John Bolton otkrio je u svojoj kontroverznoj knjizi Soba u kojoj se sve dogodilo da je predsjednik Donald Trump tražio od arapskih zemalja da plate 125 posto troškova prisutnosti američkih snaga u Siriji i Iraku, a zatim se predomislio i povećao taj iznos na 150 posto.

Trump je također odredio cilj da povuče američke trupe “iz beskonačnih američkih ratova” i neumorno je napadao strategije republikanske i demokratske administracije za uključenje u sukobe na Bliskom istoku bez jasnih ciljeva i bez odgovarajućeg vremenskog roka za povlačenje.

Cilj da se američke trupe povuku iz Afganistana i Sirije predstavljao je jedan od stubova Trumpove vanjske politike, koji je doveo do čestih sukoba sa šefovima njegove administracije, posebno s bivšim ministrom odbrane Jamesom Mattisom i Johnom Boltonom.

Trumpova odluka da povuče američke snage sa sjevera Sirije nije bila iznenađenje za mnoge u Washingtonu. Na Twitteru je ponosno proglasio ”poraz Daisha (organizacija Islamska Država Irak i Levant) u Siriji”, napominjući kako je “taj cilj bio jedino opravdanje zbog kojeg je tamo zadržao američke snage”.  

Međutim, Pentagon je tada imao različito mišljenje koje je u javnost iznio ministar Mattis, najavivši da će američka vojska nadzirati sjeverne granice Sirije, kako bi se izbjegla napetost između Turske i sirijskih Kurda, saveznika međunarodne koalicije za borbu protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL).

Niti brine, niti usvaja

Bolton je u svojoj knjizi rekao da Trump, kao biznismen i predsjednik, ne brine i ne razumije složenost vanjske politike i posljedice svojih odluka na odnose Washingtona sa međunarodnim i regionalnim protivnicima, te kako vjeruje da zemlje regije iskorištavaju američku vojnu moć i iscrpljuju njene resurse bez odgovarajuće naknade.

Bolton je govorio o posljednjim danima i satima prije nego što je Trump 14. aprila 2018. donio odluku o bombardiranju ciljeva unutar Sirije uz sudjelovanje Francuske i Britanije.

Trump je naglasio da su napadi uslijedili kao kazna za režim predsjednika Bashara al-Assada koji je optužen da je izveo hemijski napad protiv civila. U obraćanju američkim građanima Trump je rekao da njegova zemlja “ne traži prisustvo u Siriji na neodređeni vremenski period ni pod kojim okolnostima”.

Bolton u svojoj knjizi podsjeća da je Trump “nastojao povući sve američke snage iz Sirije, pod uvjetom da uvjeri arapske države da pošalju oružane snage koje bi ih zamijenile”. Trump je također želio da arapske države izdvoje novčana sredstva u zamjenu za to da dio američkih trupa ostane unutar tih zemalja.

Na press konferenciji, nakon što je Trump objavio svoju odluku u decembru 2018. godine, visoki dužnosnik Bijele kuće je izjavio da je predsjednik taj koji donosi odluke, dodavši: “Uvjeravam vas da je ovo o čemu sada predsjednik govori 100 posto u skladu sa stavom predsjednika od predizborne kampanje do danas.”

Bolton je optužio predsjednika Trumpa da “nije shvatio da povlačenje američkih snaga iz Sirije i Iraka i njihova zamjena arapskim vojnicima predstavlja veliku stratešku promjenu, i da je na stvari gledao iz perspektive situacije unutar Washingtona i sve većih kritika zbog njegovog oštrog poziva na povlačenje američkih trupa iz Sirije”.

Bolton je, kako to navodi, razgovarao s više arapskih zvaničnika o njihovoj spremnosti da pošalju arapske zajedničke oružane snage, kao zamjenu za američke trupe u Siriji i Iraku.

Bolton kaže da je “Trump predviđao da arapske zemlje, pored toga što će poslati oružane snage u Irak i Siriju, također moraju platiti i troškove ostanka preostalih američkih snaga u regiji, uz dodatnih 25 posto na ukupne troškove, što je kasnije povećao na 50 posto.”

Drugim riječima, Trump je tražio da arapske zemlje uplate 125 posto troškova za prisutnost američkih snaga u Siriji i Iraku, a zatim je taj procenat povećao na 150 posto, prema Boltonovom svjedočenju.

Brže nego što iko može zamisliti

Bolton je naglasio da je “očekivao reakciju arapskih zemalja”. Bilo mu je jasno da će Trump, ako mu arapske države ne ponude bilo šta, povući preostale američke snage brže nego što iko može zamisliti”.

Bolton je govorio o svojim telefonskim razgovorima s katarskim ministrom vanjskih poslova Mohammedom bin Abdul Rahmanom Al Thanijem, savjetnikom za nacionalnu sigurnost Emirata Tahnounom bin Zayedom i šefom egipatske generalne obavještajne službe Abbasom Kamelom. Tom prilikom im je pojasnio da je ideja o slanju arapskih snaga došla direktno od predsjednika Trumpa, a svi su se obvezali da će stvar shvatiti ozbiljno.

Trumpova želja da pokrije trošak plus 50 posto za prisustvo američkih snaga u Siriji i Iraku podsjeća na sličan aranžman koji se odnosi na prisustvo američkih trupa u Južnoj Koreji, istakao je Bolton.  

Bolton kaže da je Trump vjerovao da je pokrivanje 150 posto troškova prisustva  američkih snaga u Siriji pravičan omjer, imajući u vidu da je Washington od Južne Koreje tražio 5 milijardi dolara godišnje.

Izvor: Al Jazeera