Boltonov portret Trumpa: Ometanje pravde kao životni stil

Boltonova knjiga već je postala politička bomba u jeku predizborne kampanje i vodeći je bestseller na Amazonu, čak i prije nego što se pojavi u knjižarama (Reuters)

John R. Bolton, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost, u svojoj novoj knjizi kaže da je Zastupnički dom u istrazi o opozivu trebao istražiti predsjednika Trumpa ne samo zbog pritiska na Ukrajinu, već zbog niza slučajeva kada je pokušao intervenirati u provođenje zakona iz političkih razloga.

Bolton opisuje nekoliko epizoda u kojima je predsjednik izrazio spremnost da obustavi kaznenu istragu “kako bi, u stvari, činio osobne usluge diktatorima koji mu se sviđaju”, navodeći slučajeve koji uključuju velike tvrtke u Kini i Turskoj. “Izgledalo je kao da je ometanje pravde Trumpov životni stil, što nisam mogao prihvatiti”, piše gospodin Bolton, dodajući da je svoju zabrinutost izrazio državnom odvjetniku Williamu Barru.

John Bolton dodaje i zapaljive nove optužbe rekavši da je Trump pretjerano povezao trgovinske pregovore s vlastitim političkim koristima tražeći od kineskog predsjednika Xi Jinpinga da kupi veću količinu američkih poljoprivrednih proizvoda što bi mu pomoglo na predsjedničkim izborima. Bolton piše da se Trump, “ulagivao kineskom predsjedniku kako bi osigurao izbornu pobjedu. Naglašavao je važnost poljoprivrede uz obećanje da će Kina moći povećati otkup soje i pšenice nakon američkih izbora.”

Kada god se piše knjiga o američkim predsjednicima, odvjetnici Bijele kuće moraju potvrditi ima li u rukopisu tajnih podataka koji ne bi trebali procuriti u javnost. Bolton je punih šest mjeseci čekao da se taj proces okonča, a kako do toga nije došlo, on i izdavač su se odlučili na objavljivanje knjige.

Ministarstvo pravosuđa ovog je tjedna, upravo zbog te nedovršene provjere podataka, podnijelo tužbu protiv Johna Boltona želeći zaustaviti objavu dok se Trumpovi kritičari žale da je Bolton trebao svjedočiti tijekom procesa predsjednikovog opoziva u Kongresu, umjesto da čeka na ugovor o knjizi u vrijednosti od dva milijuna dolara.

Politička bomba

Knjigu Soba u kojoj se to dogodilo dobio je The New York Times prije zakazanog objavljivanja sljedećeg utorka, a već je postala politička bomba u jeku predizborne kampanje i vodeći je bestseller na Amazonu, čak i prije nego što se pojavi u knjižarama.

Dok su druge knjige, čiji su autori novinar, bivši pomoćnici nižeg ranga, pa čak i anonimni visoki dužnosnici, otkrile dosta toga o Trumpovoj Bijeloj kući, Boltonova knjiga je memoarska građa čiji je autor vrlo važan dio administracije koji je bio jedan od glavnih aktera u vanjskoj politici i koji je vrlo konzervativan. Bolton daje portret predsjednika koji ne zna čak ni osnovne činjenice o svijetu, koji je podložan javnom laskanju autoritarnih vođa koje su manipulirale njime i koji su sklone lažnim izjavama. Trump je opisan kao nepristojan čovjek sklon erupcijama bijesa i donošenju odluka koje onda njegovi pomoćnici pokušavaju ispraviti ili preokrenuti.

Izgleda da Trump, primjera radi, ne zna da je Britanija nuklearna sila. Pitao je da li je Finska dio Rusije, piše John Bolton. Bio je blizu povlačenju Sjedinjenih Država iz NATO saveza. Čak mu se i vodeći savjetnici, koji se predstavljaju kao nepokolebljivo odani, rugaju iza leđa. Tijekom sastanka predsjednika Trumpa 2018. s liderom Sjeverne Koreje, prema navodima iz knjige, državni tajnik Mike Pompeo dodao je Boltonu poruku o Trumpovoj nepoštenosti, napisavši: “On je pun go…..”

Mjesec dana kasnije, piše Bolton, Mike Pompeo je napustio Trumpovu sjevernokorejsku diplomaciju, izjavivši da postoji “nulta vjerojatnost uspjeha”.

Obavještajni sastanci s predsjednikom bili su za Boltona gubljenje vremena, “budući da je veći dio vremena provodio slušajući Trumpa, umjesto da Trump sluša brifinge”. Trump voli huškati svoje suradnike jedni protiv drugih. Tako je rekao Boltonu da je bivši državni tajnik Rex W. Tillerson jednom prilikom seksistički i vulgarno govorio o Nikki R. Haley, tada veleposlanici pri Ujedinjenim narodima. Bolton kaže da je odmah posumnjao u tu tvrdnju.

‘Suprotno od istine’

Donald Trump je rekao toliko stvari koje su pogrešne ili neistinite da John Bolton u knjigu redovito uključuje izraze poput “suprotno od istine” nakon nekih predsjednikovih navoda. Trump, prema ovoj knjizi nema opću filozofiju upravljanja ili vanjske politike, već se vodi instinktima što se često pokazalo opasnim i nesmotrenim, navodi Bolton.

“Njegovo je razmišljanje bilo poput pojedinačnih ugovora o nekretninama, ostavljajući nama da kreiramo politiku”, piše Bolton te dodaje: “To je imalo svoje prednosti i svoje nedostatke”.

John Bolton je kompliciran, kontroverzan čovjek. Bivši dužnosnik u administracijama Ronalda Reagana, Georgea H. Busha i Georgea W. Busha, kada je postao i ambasador u Ujedinjenim narodima. Bio je jedan od najglasnijih zagovornika čvrste vanjske politike, zagovornik rata u Iraku koji je favorizirao moguću vojnu akciju protiv Sjeverne Koreje i Irana.

Kao i bivši državni tajnik Rex Tillerson te drugi dužnosnici koji su radili za Trumpa, vjerujući da bi ga mogli obuzdati, Bolton je pristao postati predsjednikov treći savjetnik za nacionalnu sigurnost 2018. godine misleći da razumije rizike i ograničenja. Ali, za razliku od nekih “odraslih u sobi”, poput Tillersona i bivšeg ministra obrane Jima Mattisa, koji su pokušali umanjiti štete koje je pravio Trump, Bolton je nastojao iskoristiti svojih 17 mjeseci u Bijeloj kući kako bi ostvario ciljeve politike koji su mu bili važni. Recimo povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz mnoštva međunarodnih sporazuma koje smatra pogrešnim, poput iranskog nuklearnog sporazuma, Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa i drugih.

Diplomatski flert

Bolton je mislio da je Trumpovo diplomatsko flertovanje s liderima poput Kim Jong-una i Vladimira Putina, bio nepromišljen i čak “budalast” potez te je proveo veći dio svog mandata pokušavajući spriječiti predsjednika da napravi još veću štetu. Na kraju je, prošlog rujna, podnio ostavku. Trump tvrdi da ga je on otpustio i to nakon sukoba oko Irana, Sjeverne Koreje, Ukrajine i mirovnog dogovora s talibanima u Afganistanu.

Bolton prošle jeseni nije pristao na svjedočenje tijekom istrage o opozivu predsjednika Trumpa, rekavši da će sačekati da vidi hoće li sudac presuditi da bivši pomoćnici poput njega to mogu učiniti, poslije prigovora iz Bijele kuće. Nakon što je Trump bio opozvan, Bolton se ponudio svjedočiti na suđenju u Senatu, ako se to od njega zatraži.

Međutim, republikanci su u Senatu blokirali pozivanje Boltona kao svjedoka čak i nakon što siječnju bilo jasno da Boltonova neobjavljena knjiga potvrđuje da je Trump povezao suspendiranu sigurnosnu pomoć Ukrajini s inzistiranjem da Ukrajina istraži njegove političke suparnike. Senat je gotovo u potpunosti oslobodio Trumpa po stranačkoj liniji.

U knjizi se potvrđuje da je Bolton bio oprezan s predsjednikovim postupcima u vezi s Ukrajinom te da je Trump izričito povezao sigurnosnu pomoć Ukrajini s istragama koje uključuju sina Joea Bidena i Hillary Clinton.

Dvadesetog kolovoza, piše Bolton, Trump je rekao da se “ne zalaže za slanje bilo kakve pomoći Ukrajini dok se ne predaju svi materijali ruske istrage vezani za Clintona i Bidena”. Bolton piše da su on, državni tajnik Pompeo i ministar obrane Mark Esper, pokušali “osam do 10 puta nagovoriti Trumpa da dozvoli slanje pomoći Ukrajincima”.

Boltonova ljutnja

Bolton je bio ljut na demokrate u Kongresu zbog ograničavanja istrage, iz vlastitih političkih razloga, samo na ukrajinsko pitanje. Umjesto toga, rekao je da su trebali provjeriti kako je Trump bio voljan intervenirati u istragama poslovanja kompanija poput turske Halkbank, samo da bi učinio uslugu predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu ili poput kineske kompanije ZTE, da bi zadovoljio predsjednika Xija.

Bolton ne kaže da ti Trumpovi potezi traže njegov opoziv i dodaje da ne zna sve što se dogodilo u Bijeloj kući. Međutim, prijavio je takvo Trumpovo ponašanje državnom odvjetniku Barru i Patu A. Cipolloneu, odvjetniku Bijele kuće. “Trebao to sve istražiti Zastupnički dom”, kaže Bolton te dodaje “u najmanju ruku je trebalo istražiti zlouporabu dužnosti od strane predsjednika kao i da je vlastite interese stavio ispred interesa zemlje”.

“Predsjednik ne smije zloupotrijebiti legitimne ovlasti savezne vlade definirajući svoj osobni interes kao sinonim za državni interes ili da prikriva osobni interes pod krinkom nacionalnog interesa”, piše Bolton. “Da se Zastupnički dom nije usredotočio samo na Trumpovu krivnju oko ukrajinskog pitanja”, dodaje on, “možda bi bilo lakše uvjeriti druge da su počinjeni veliki zločini i prekršaji”.

Izvor: Al Jazeera