Bolton u Britaniji traži oštriji stav prema Iranu i Kini

Tanker
Britanija je do sada podupirala EU koja se pridržava nuklearnog sporazuma, ali je zapljena britanskog tankera prisilila London da razmotri druge mogućnosti (EPA)

Očekuje se da će John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa, tražiti od Velike Britanije, kamo dolazi u dvodnevni posjet, oštriji stav prema Iranu i kineskoj telekomunikacijskoj tvrtki Huawei, javlja Reuters.

Dok se Velika Britanija priprema za napuštanje Europske unije 31. listopada, što je najveća geopolitička promjena za tu zemlju od Drugog svjetskog rata, mnogi diplomati očekuju da će se London sve više oslanjati na SAD.

Usklađivanje politike

Boltonovi dvodnevni razgovori, u ponedjeljak i utorak, u fokusu će imati Brexit te će odražavati Trumpov pokušaj učvršćivanja veza s novom britanskom Vladom premijera Borisa Johnsona, nakon što su se odnosi pogoršali za vrijeme premijerke Therese May.

Očekuje se da će Bolton zatražiti od Velike Britanije da još više uskladi svoju politiku prema Iranu s politikom Washingtona, koji je uveo oštre sankcije Iranu, nakon što se Trump povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

Velika je Britanija do sada podupirala Europsku uniju koja se pridržava nuklearnog sporazuma, ali je zapljena britanskog naftnog tankera u Hormuškom tjesnacu, prisilila London da razmotri i druge mogućnosti.

Pitanje infrastrukture za 5G mrežu

Visoki službenik u Trumpovoj administraciji kazao je da će Bolton poručiti Britancima da bi SAD-u pomoglo kada bi London objavio da je nuklearni sporazum s Iranom mrtav, ali da se ne očekuje takva odluka uskoro.

Trump je također tražio od Velike Britanije da zabrani kineskoj tvrtki Huawei izgradnju infrastrukture za 5G mrežu zbog sigurnosnih razloga.

Bolton planira argumentirati da je Huawei produžena ruka kineske Vlade.

Izvor: Agencije