Bolton: Trump spreman ponovo razgovarati sa Sjevernom Korejom

Bolton kaže da je prerano donositi zaključke o izvještajima o sjevernokorejskim aktivnostima u vezi s projektilima (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump otvoren je za dodatne razgovore sa Sjevernom Korejom o denuklearizaciji, ali bi bio vrlo razočaran kad bi se izvještaji o ponovnom otvaranju postrojenja za projektile pokazali tačnima, izjavio je u četvrtak Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.

“Predsjednik je očito otvoren za ponovne razgovore. Vidjet ćemo kad bi se to moglo dogovoriti”, rekao je on američkim medijima.

Dodao je da je prerano donositi zaključke o izvještajima o sjevernokorejskim aktivnostima u vezi s projektilima, prenosi Hina.

“Imamo mnogo načina prikupljanja podataka”, rekao je Bolton.

“Pažljivo ćemo razmotriti situaciju. Kao što je predsjednik rekao, to bi bilo veliko, veliko razočarenje ako idu u tom smjeru”, istakao je Bolton.

Zapažene nove aktivnosti

Južnokorejski mediji objavili su u četvrtak da su nove aktivnosti uočene u sjevernokorejskoj fabrici interkontinentalnih balističkih projektila.

Pokreti teretnih vozila nedavno su opaženi oko fabrike Sanumdong u Pjongjangu, koja je proizvela prvi sjevernokorejski interkontinentalni projektil sposoban doseći teritoriju Sjedinjenih Američkih Država.

I u utorak je južnokorejska novinska agencija Yonhap objavila da su južnokorejske obavještajne agencije uočile znakove da Sjeverna Koreja obnavlja dio svog postrojenja za lansiranje projektila na lokaciji Dongchang-ri, koje je prethodno bilo demontirano.

Trump je u srijedu izjavio da bi bio razočaran sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom ako bi se izvještaji o obnovi mjesta za lansiranje projektila u Sjevernoj Koreji pokazali tačnima.

Izvor: Agencije