Bolton: Testiranje sjevernokorejskog projektila krši rezoluciju UN-a

John Bolton kaže kako bi finansijske usluge mogle biti jedna od težih industrija za postizanje sporazuma (AP)

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton smatra da najnovije lansiranje sjevernokorejskih raketa krši rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a te je pozvao čelnika Kim Jong-una da se vrati razgovorima o denuklearizaciji.

To je prvi put da jedan visoki američki zvaničnik opisuje testiranje kao kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda koje su imale za cilj zaustavljanje nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje.

Do ove ocjene dolazi neposredno uoči četverodnevne posjete američkog predsjednika Donalda Trumpa Japanu.

Trump drži otvorena vrata za Kima

“UN-ova rezolucija brani lansiranje bilo kakvih raketnih projektila”, rekao je Bolton na konferenciji za medije.

Lansiranja koje je poduzela Sjeverna Koreja obuhvaćaju i balističke projektile kratkog dometa i stoga “nema sumnje” da se radi o kršenju, dodao je Bolton.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost rekao je kako su Sjedinjene Američke Države i dalje otvorene za razgovore s Kimovim režimom ali da nisu promijenile stajalište u odnosu na ono izrečeno na samitu između SAD-a i Sjeverne Koreje u Hanoju.

“Trump drži vrata otvorena za Kima, sljedeći korak je da Kim uđe kroz njih”, izjavio je Bolton.

Trump u Japanu

Bolton je također pozvao Kima da prihvati susret s japanskim premijerom Shinzoom Abeom, koji je izjavio da može pomoći ponovnom pokretanju dijaloga o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Očekuje se da će Trump sa svojim domaćinima u Japanu razgovarati o nizu tema, počevši od Sjeverne Koreje do Kine i trgovinske problematike.

Dvojica čelnika razgovarat će i o rastućim tenzijama s Iranom, rekao je Bolton. Japanski premijer razmatra posjetu Iranu početkom juna, objavila je u petak TV stanica NHK, što bi bila prva takva posjeta u četiri desetljeća.

Washington je zaprijetio zemljama koje uvoze iransku naftu i proglasio iranske Čuvare revolucije terorističkom organizacijom te je u perzijski zaljev poslao grupu nosača aviona i bombardera. 

Izvor: Agencije