Bolton: SAD ne isključuje mogućnost korekcije granica

Bolton: Od raspada Jugoslavije, postoji mnogo dugotrajnih tenzija i rizika. Ali je nedavno ostvaren i napredak (AP)

Sjedinjene Američke Države se neće uključivati u raspravu oko ideje o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova, ali ne isključuju mogućnost korekcije granica, izjavio je u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu savjetnik predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost John Bolton, prenose agencije.

„Postoje novi znaci da obje Vlade veoma tiho možda žele o tome pregovarati. Američka politika je da, ako se dvije strane mogu o tome međusobno dogovoriti i postići sporazum, mi ne isključujemo teritorijalne korekcije. Zaista nije na nama da to kažemo“, rekao je Bolton odgovarajući na pitanje novinara Radija Slobodna Evropa.

On je rekao kako se zvanični Washington neće u to miješati, ali i kako ne misli da će neko „u Evropi to spriječavati ako dvije strane u sporu postignu uzajamno zadovoljavajuće rješenje“.

Napredak nakon tenzija

On je rekao kako su Sjedinjene Američke Države spremne pomoći, ali da neće nametati rješenje spora između Srbije i Kosova, za koji je rekao da je najvažniji na Balkanu.

„Od raspada Jugoslavije, postoji mnogo dugotrajnih tenzija i rizika. Ali je nedavno ostvaren i napredak“, rekao je Bolton, navodeći dogovor Skoplja i Atine oko imena Makedonije.

Izvor: Agencije